MAC

MAC. En linje i et MAC-signal.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

MAC er et system for overføring av fjernsynssignaler introdusert av Den europeiske kringkastingsunion (EBU), beregnet til bruk i satellittkringkasting. Metoden ble først benyttet for overføring av norsk fjernsyn og radio til Svalbard i 1984.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Multiplexed Analogue Components

I fjernsynssystemene PAL, SECAM og NTSC blir både farge- og luminanssignalene sendt kontinuerlig, og frekvensspektrene til de to signalene overlapper. Dette gir en noe forringet billedkvalitet (såkalt fargeoverføring og luminansfeil). I MAC kan man utnytte at man ved satellittoverføring har et noe større frekvensbånd til rådighet for hver kanal og derfor kan benytte et annet multipleksingsprinsipp.

Prinsipp

I MAC-systemene blir krominans- og luminanssignalene overført atskilt i tid ved at de er tildelt separate tidsluker i hver linje. Dette oppnås ved på sendersiden å komprimere krominanssignalet i forholdet 3 : 1 og luminanssignalet i forholdet 3 : 2. I mottageren blir signalet tilsvarende ekspandert i tid slik at både krominans- og luminansdelene fyller en komplett linje. Komprimeringen og ekspanderingen utføres digitalt, men billedsignalet overføres som i de andre systemene, som et analogt signal frekvensmodulert på en bærebølge.

I tillegg til billedsignalet overføres lyd-, synkroniserings- og datasignaler i en egen tidsluke i hver linje. Disse signalene overføres digitalt ved faseskiftmodulering, PSK, av bærebølgen.

Typer

Det er utviklet en rekke varianter av MAC (A-MAC, B-MAC, C-MAC, D-MAC, D2-MAC). Disse skiller seg fra hverandre bare i måten lyd- og datasignalet blir overført, og det var hovedsaklig D-MAC og D2-MAC som ble brukt.

Systemet ble utviklet på en tid da det ikke var teknologisk mulig å overføre billedinformasjonen, som krever høyere datahastigheter, på digital form i forbrukerutstyr. Systemet var likevel viktig i en periode, blant annet på grunn av mulighetene for kryptering og aksesskontroll. I dag benyttes heldigitale systemer, se DVB og digitalfjernsyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg