MAC, system for overføring av fjernsynssignaler introdusert av Den europeiske kringkastingsunion (EBU), beregnet til bruk i satellittkringkasting. Metoden ble først benyttet for overføring av norsk fjernsyn og radio til Svalbard i 1984.

I fjernsynssystemene PAL, SECAM og NTSC blir både farge- og luminanssignalene sendt kontinuerlig, og frekvensspektrene til de to signalene overlapper. Dette gir en noe forringet billedkvalitet (såkalt fargeoverføring og luminansfeil). I MAC kan man utnytte at man ved satellittoverføring har et noe større frekvensbånd til rådighet for hver kanal og derfor kan benytte et annet multipleksingsprinsipp.

I MAC-systemene blir krominans- og luminanssignalene overført atskilt i tid ved at de er tildelt separate tidsluker i hver linje. Dette oppnås ved på sendersiden å komprimere krominanssignalet i forholdet 3 : 1 og luminanssignalet i forholdet 3 : 2. I mottageren blir signalet tilsvarende ekspandert i tid slik at både krominans- og luminansdelene fyller en komplett linje. Komprimeringen og ekspanderingen utføres digitalt, men billedsignalet overføres som i de andre systemene, som et analogt signal frekvensmodulert på en bærebølge.

I tillegg til billedsignalet overføres lyd-, synkroniserings- og datasignaler i en egen tidsluke i hver linje. Disse signalene overføres digitalt ved faseskiftmodulering, PSK, av bærebølgen.

Det er utviklet en rekke varianter av MAC (A-MAC, B-MAC, C-MAC, D-MAC, D2-MAC). Disse skiller seg fra hverandre bare i måten lyd- og datasignalet blir overført, og det var hovedsaklig D-MAC og D2-MAC som ble brukt.

Systemet ble utviklet på en tid da det ikke var teknologisk mulig å overføre billedinformasjonen, som krever høyere datahastigheter, på digital form i forbrukerutstyr. Systemet var likevel viktig i en periode, blant annet på grunn av mulighetene for kryptering og aksesskontroll. I dag benyttes heldigitale systemer, se DVB og digitalfjernsyn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.