Møre og Romsdal (turisme)

Blant fylkets viktigste turistattraksjoner er fjord- og fjellområdene både på Sunnmøre, blant annet Geirangerfjorden, Hjørundfjorden og Sunnmørsalpene, i Romsdalen (fjellrekken på sørsiden av Romsdalsfjorden og Romsdalsalpene med Trolltindan) og på Nordmøre, blant annet Sunndalsfjellene i Dovre-Sunndalsfjella nasjonalpark og Trollheimen.

I fjellområdene finnes flere imponerende veianlegg som Trollstigen og veien til Dalsnibba, og av attraksjoner for øvrig kan nevnes Mardalsfossene i Nesset (se Mardøla), fuglereservatet på Runde, det nedlagte fiskeværet Grip utenfor Kristiansund og, samt Atlanterhavsveien mellom Averøya og Hustahalvøya. Fylket har flere større alpinanlegg, blant annet på Ørskogfjellet mellom Ålesund og Åndalsnes (se Ørskog) og på Strandafjellet (se Stranda).

Ellers merkes en rekke faste festivaler med god besøk i fylket. For Sunnmøre kan nevnes Dei Nynorske festspela i Ørsta og Volda med sentrum på Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda. Årlig spilles det ellers en rekke historiske spel av ulike slag på Sunnmøre, blant annet Herøy-spelet Kongens ring og Arthurspelet i Sande. I Romsdal merkes den årlige jazzfestivalen i Molde og Bjørnsonfestivalen i Molde, en av landets aller største litteraturfestivaler. På Nordmøre kan nevnes en årlig to-ukers Kulturfest om sommeren og en årlig operauke om vinteren, begge i Kristiansund, og det historiske spillet Fru Guri av Edøy som spilles årlig på Smøla.

Møre og Romsdal hadde 2014 923 100 gjestedøgn ved fylkets hoteller og andre overnattingsbedrifter, 4,5 prosent av gjestedøgnene for hele landet. I tillegg hadde fylket 404 500 gjestedøgn ved campingplassene og 78 600 gjestedøgn i hyttegrendene, henholdsvis 5,7 og 3,3 prosent av gjestedøgnene i hele landet. Utlendingene utgjorde dette året 27,0 prosent av gjestedøgnene ved hotellene, men deres andel utgjorde 35,2 prosent ved campingplassene og 52,4 prosent i hyttegrendene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg