Overføringsnettet og hovedfordelingsnettet i fylket eies av Statnett SF, Tafjord Kraft AS og noen andre større kraftforetak. Årlig produseres 7564 gigawatt-timer (GWh) vannkraft innen fylket (midlere årsproduksjon per 2022), og dette utgjør 5,5 prosent av landets totale produksjon. Møre og Romsdal er nummer 4 av landets fylker etter kraftproduksjon, og bare Vestland og Nordland produserer mer.

Gjenværende utbyggbar vannkraft i Møre og Romsdal var i 2015 beregnet til 7060 GWh (midlere årsproduksjon). Dette utgjør 8,6 prosent av landets samlede ikke utbygde vannkraftpotensial, og bare Vestland og Nordland har et større uutnyttet vannkraftpotensial.

I fylket er det satt i drift tre vindmølleparker: en på Smøla med samlet ytelse 150 megawatt (MW), en på Haramøya med 34 megawatt og en på Sandøy med 3,75 megwatts ytelse. Disse produserte 2022 til sammen 480 GWh, som er rundt 4 prosent av landets samlede vindkraftproduksjon dette året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg