Møllebakke

Todbjergtårnet ligger på toppen av Møllebakke.
Møllebakke i Todbjerg
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Todbjergtårnet på Møllebakke
Todbjergtårnet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Møllebakke er en bakke nær landsbyen Todbjerg, nord for Århus i Østjylland i Danmark, 103 meter over havet.

Navnet har toppen fått fordi det opprinnelig lå en mølle her, men et lynnedslag 15. juni 1918 resulterte i at møllen brant ned til grunnen. Den hadde vært et kjært landemerke, og ble fort savnet av beboerne i sognet. Ingen av dem savnet møllen mer enn ingeniør Hans Eggert Emil Jessen. Han deltok i arbeidet på Panamakanalen, og var vant til å kunne skue hjem til møllen i Todbjerg hver gang han kom seilende inn til Århus havn. Derfor tilbød han og hustruen Gerda Jonsdatter Finsen eieren av Møllegården, Laurits Pedersen, å oppføre en varde der møllen hadde stått slik at han fortsatt kunne ha et peilemerke når han kom seilende hjem fra Panama. Et forslag Laurits syntes var en god ide.

Varden ble oppført på en sokkel av betong, konstruert av 21 store, avbarkede eikestammer som Jessen hadde felt i egen skog, kronet med en betongkuppel og toppet med en stor kule. Innvielsen fant sted 15. juni 1919, på årsdagen for møllebrannen. Etter syv år, i en storm 22. august 1926, veltet varden. Kulen trillet ned fra Møllebakke, rullet over jordene og bort til Møllegården, hvor den ble dyttet videre til Kolds gård. Der ble den liggende.

Ingeniør Jessen hadde på dette tidspunktet flyttet fra området, men landsbyens beboere tok initiativ til å bygge et ordentlig tårn, et som kunne stå imot både tordenvær og vind. En innsamlingsaksjon i Todbjerg og Mejlby sogn bragte i alt 1733 kroner til formålet, og med vanntårnet ved Randersvej som modell ble dagens Todbjergtårn reist. Regningen fra murermesteren kom på 1700 kroner. Tårnet sto ferdig i 1927, og ble innviet med 200 mennesker tilstede, med fest og foredrag. Hver enkelt av bidragsyterne, om lag 100 i tallet, fikk egen nøkkel til tårnet. Beboerne vedtok å arrangere en lignende fest hvert år på Valdemarsaften, en tradisjon som lever i beste velgående i dag. Todbjergtårnet eies og vedlikeholdes av et laug bestående av eierne av de største gårdene omkring.

I 2002 feiret tårnet sitt 75-årsjubileum, og i anledningen ble kulen fra ingeniør Jessens tårn fraktet tilbake, og er i dag trygt plassert innendørs der den kan beskues.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg