Møgelhøj

Møgelhøj sett fra Danmarks høyeste punkt Møllehøj.
Møgelhøj sett fra Møllehøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Utsikt sørover fra Møgelhøj.
Utsikt fra Møgelhøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Møgelhøj er en av toppene i Ejer BjergeMidtjylland i Danmark. Høyden er 169,40 meter over havet. Utsikten fra toppen mot øst og sør er fremragende. Møgelhøj er en gammel gravhaug og arkeologer fra Skanderborg Museum fant rester av en fire tusen år gammel gravrøys da Møgelhøj ble tilrettelagt for overnatting med gapaskjul, bord og benker. Det er mulig å å overnatte på Møgelhøj og nærmere himmelen er det ikke mulig å overnatte noe sted i Danmark. Lysforurensingen er liten, så opplevelsen av stjernehimmelen kan være ganske sterk.

Faktaboks

Etymologi
Møgel betyr stor

I dag inngår Møgelhøj i «Spor i landskabet» som er et landsdekkende prosjekt med merkede vandreruter på privat grunn.

Sagnet forteller at gravhaugen inneholdt en skatt, men at den bare kunne bli funnet dersom den ble gravd ut i fullstendig stillhet. Menn fra landsbyen Elling forsøkte å finne den, men så kom det en skravlekjerring forbi og skatten forsvant. Og siden har den vært borte, men hullet etter gravingen finner du fortsatt.

Det knytter seg også andre artige sagn til Møgelhøj, i 1892 skrev folkeminnesamleren Evald Tang Kristensen: «Om foråret, når det var godt vejr, har de gamle i Elling kunnet se en del småknægte med røde luer på ligge uden for Møgelhøj og solbage sig. Der var nogle komne om ved den om natten, og de havde set den stå på fire piller og bjærgfolkene dandse og holde legestue der inde. Om dagen havde man også hørt dem smække kister i nede i banken underneden.»

Heksen Ma Ram dukker for første gang opp i litteraturen i folkeminnesamlerens bok «Danske Sagn» fra 1895. Hun ble budsendt av innbyggerne i landsbyen Ejer fordi rødnissene i Møgelhøj rev ned kirken de forsøkte å bygge. Ma Ram lot to hvite okser bestemme hvor kirken burde legges, og slik ble Ovsted Kirke liggende der den ligger.

Et annet sagn forteller om hagtornen på sørsiden av Møgelhøj. Den skal være plantet over pestofre og det skal ligge en skjult skatt der også. Mange har blitt grepet av gullfeber og forgjeves forsøkt å finne skatten. Hagtornen står fortsatt like godt der den alltid har stått.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg