Amerikansk hardrockband dannet i Hollywood 1981 av trommeslageren Tommy Lee (f. 1962) gitaristen Mick Mars (f. 1951), vokalisten Vince Neil (f. 1961) og bassisten Nikki Sixx (f. 1958). Imagemessig er de inspirert av Alice Cooper og New York Dolls, mens musikken slekter på Aerosmith og Kiss. Deres dekadente partyrock banet veien for Guns n' Roses, og deres skadelig bruk av rusmidler og skandaløse livsstil ble udødeliggjort i Neil Strauss' kritikerroste biografi The Dirt (2001). Navnet er en omskriving av «motley crew», som betyr «broket forsamling».

Mötley Crüe albumdebuterte med Too Fast For Love (1981) og slo gjennom i USA med Shout At The Devil (1983). Mötley Crües største suksesser i Norge er albumene Girls, Girls, Girls (1987) og Dr. Feelgood (1989), og tittelkuttene fra disse har sammen med Without You (1990) vært deres største hits i USA. John Corabi erstattet Vince Neil i 1992–95, mens Randy Castillo var trommeslager i 2000–01.

Alle albumene har vært storselgere i USA, men i resten av verden er Mötley Crüe først og fremst en konsertattraksjon. Mötley Crüe ble oppløst etter å ha holdt det som skulle være bandets siste konsert 31. desember 2015.

Interessen for bandet fikk imidlertid et bemerkelsesverdig oppsving i 2019 i kjølvannet av Netflix-suksessen The Dirt. Filmen, som er basert på boken med samme navn, omhandler de første årene av bandets karriere. Bandet ble gjenforent og kunngjorde den 4. desember 2019 at de skulle spille en stadionturné i løpet av sommeren 2020 sammen med artister som Def Leppard, Poison og Joan Jett & The Blackhearts.

Les mer i Store norske leksikon

  • Heavy Metal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg