Faktaboks

Uttale
mörbylˈånga
Etymologi

førsteleddet av mör 'myr', sisteleddet for å skille stedet fra Mörbylilla lenger sør på øya.

Karlevi-steinen, Vickleby socken
Like sør for kommunesenteret står runesteinen Karlevistenen fra omkring år 1000. Steinen har en strofe i versemålet drottkvætt.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Mörbylånga. På Ölands sørspiss domineres det flate landskapet av Långe Jan, Sveriges høyeste fyrtårn. I forgrunnen viser gamle strandvoller landhevingen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mörbylånga er en kommune på Öland i Sverige, i Kalmar län. Arealet er 670 km2 og kommunen har 15 900 innbyggere (2022). Kommunen omfatter den sørlige delen av øya, til et stykke nord for Ölandsbron. En større del av kommunen består av tørr kalkgrunn, alvaret. Vegetasjonen er steppeaktig med enkeltstående enerbusker. Det drøye 560 km2 store området Södra Öland står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Tilvirkningsindustrien har fortsatt stor betydning, men i senere tid har turistnæringen i økende grad tatt over næringslivet.

Kommunesenter er Mörbylånga, mens største tettsted er Färjestaden på sørsiden av Ölandsbron.

Like sør for kommunesenteret står runesteinen Karlevistenen fra omkring år 1000. Steinen har en strofe i versemålet drottkvætt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg