Målfrid Grude Flekkøy

Faktaboks

Målfrid Grude Flekkøy
Født
29. november 1936, Oslo
Død
2. november 2013, Bærum
Målfrid Grude Flekkøy, foto fra 1981.
Målfrid Grude Flekkøy
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Målfrid Grude Flekkøy var en norsk psykolog og embetskvinne, kjent som Norges og verdens første barneombud, en posisjon hun holdt fra 1981 til 1989.

Hun utformet stillingen her til lands og var fra 1986 til 1989 også generalsekretær i den internasjonale organisasjonen for barne- og ungdomspsykiatri (International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions, IACAPAP).

Fra 1989 til 1991 arbeidet hun som senior fellow ved UNICEF International Child Development Center i Firenze, Italia, for å spre erfaringene med det norske barneombudet til andre land. Hun reiste internasjonalt og skrev blant annet «Working for the Rights of Children» (UNICEF, Firenze, 1990) og «A Voice for Children» (UNICEF, London, Kingsley, 1991). I 2013 uttalte UNICEF at Flekkøy var et forbilde og en pådriver for barns rettigheter internasjonalt.

Bakgrunn og utdanning

Flekkøy var datter av Sigmund og Åse Gruda Skard, tvillingsøster av Torild og søster av Anne, Åsmund og Halvdan Skard.

Hun vokste opp i USA og Norge, tok Sosial-pædagogisk børnehaveseminarium i Aarhus i Danmark i 1959 og ble cand.psychol. ved Universitetet i Oslo i 1967. Hun ble spesialist i klinisk psykologi i 1973 og dr.ped.psych. ved universitetet i Gent i 1991.

Arbeidskarriere

Flekkøy var sjefpsykolog ved Nic Waals Institutt i Oslo fra 1992 til hun pensjonerte seg i 2005. Hun jobbet som psykolog ved flere institusjoner innen barnepsykiatrien og helsevernet for psykisk utviklingshemmete og var sekretær i den internasjonale organisasjonen for småbarnoppfostring (l'Organisation Mondiale pour l'Éducation Préscolaire, OMEP). I 2006 utnevnte OMEP henne til æresmedlem for sin innsats.

Hun var også aktiv i lokalpolitikken i Arbeiderpartiet i Oslo og Bærum og hadde en rekke verv.

Forfatter og redaktør

Flekkøy skrev og bidro til en rekke bøker og artikler om barn. Hun ga blant annet ut Your Child is Growing (København, OMEP, 1969) sammen med Åse Gruda Skard og Phyllis M. Pickard.

Hun var hovedredaktør for Barn og foreldre, i seks bind (Oslo, Aschehoug, fra 1987 til 1989). I 1991 skrev hun sammen med Tor Fretheim Det er så urettferdig, altså! – da barna fikk sitt eget ombud. Sammen med Natalie H. Kaufman skrev hun i 1997 The participation rights of the child: rights and responsibilities in family and society (London, Jessica Kingsley).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg