Måløy-Skarholmen fyr

Artikkelstart

Måløy-Skarholmen fyr er en fyrstasjon som ligger på Vestfjordens sørside, i Steigen kommune, Nordland. Den ble opprettet som ledfyr i 1922, og ble automatisert og avbemannet i 1979.

  • Tårnets høyde: 34,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 42,3 meter
  • Lysvidde: 18,4 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 8s

Historikk

Måløy-Skarholmen er en av de ytterste holmene i øyvrimmelen utenfor Steigen, og det var krevende å bygge en fyrstasjon på den lave holmen. For å få den sterk nok ble den bygget som en tre etasjers høy betongblokk med et støpejernstårn satt oppå taket. Lyktehuset på toppen av det vel 18 meter høye tårnet fikk et 2. ordens linseapparat. Betongblokka inneholdt alt om trengtes for å drive en tørnstasjon, og kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom for betjeningen ble plassert i tårnet, lengst mulig vekk fra bølgene som av og til skyllet over hele holmen.

Fyret fikk tåkesirene fra starten av, og dette ble forandret til diafon i 1951. Strøm fra dieselaggregater kom samtidig. Året etter at fyret ble avbemannet fikk det radarfyr. Måløy-Skarholmen fyr er fremdeles operativt, men er ikke et besøksfyr, naturlig nok kan man si, så vanskelige som landingsforholdene er. Fyret ble fredet i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg