Märta Tikkanen, svenskspråklig finsk forfatter, journalist og feminist. Tikkanens bøker har vakt oppsikt med sine ærlige og upolerte skildringer av kjærlighetsforhold og familieliv. Mest kjent er den feministiske klassikeren Menn kan ikke voldtas (1975) og diktsamlingen Århundrets kjærlighetssaga (1978), som handler om samlivet med forfatteren og tegneren Henrik Tikkanen.

Tikkanen vokste opp i Helsingfors i Finland. Hennes far var professor Gösta Cavonius. Hun studerte ved Helsingfors universitet og tok hovedfag i filosofi i 1958 og magistergrad i 1961. Deretter underviste hun i svensk i syv år ved Drumsö Svenska Samskola. I tillegg arbeidet hun som journalist i den svenskspråklige finske dagsavisen Hufvudstadsbladet, hvor hun møtte Henrik Tikkanen (død 1984), som hun giftet seg med i 1963.  Paret fikk fire barn. I årene 1972 - 1979 var hun rektor for Helsingfors svenska arbetarinstitut.

Som fulltidsarbeidende firebarnsmor måtte Tikkanen skrive i økter på fem minutter eller om natta. Hennes bøker tok opp tema som var kontroversielle på 1970-tallet, som voldtekt og alkoholisme. Romanen Menn kan ikke voldtas (1975) handler om en kvinne som blir voldtatt og som tar hevn. Den ble hennes gjennombrudd som forfatter og førte til en debatt om likestilling over hele Norden.

Samlivet med den alkoholiserte, men begavete Henrik Tikkanen var tema i hennes neste utgivelse. Diktsamlingen Århundrets kjærlighetssaga (1978) er en sår og rystende skildring av et vanskelig ekteskap. «Behåll dina rosor, ljug lite mindre istället» er en berømt verselinje fra samlingen. Boken førte til at hun fikk Nordiske Kvinners Litteraturpris i 1979, en pris som ble innstiftet i protest mot at Nordisk Råds litteraturpris bare ble tildelt menn.

Tikkanen fortsatte å skrive til dels selvbiografisk om kjærlighetsforhold og familieliv. I 1982 ga hun ut Sofias egen bok, som handler om datteren Sofies hjerneskade. Diktsyklusen Arnaía kastad i havet (1992) utgår fra myten om Penelope. Sofia vuxen med sitt MBD (1998) er en fortsettelse av Sofias egen bok. I 2006 ga hun ut boka To, scener fra et kunstnerekteskap, som også tematiserer det turbulente forholdet til Henrik Tikkanen. I 2012 kom «Emma & Uno» som handler om hennes besteforeldres stormfulle samliv.

Märta Tikkanen har mottatt en rekke litterære priser. Hennes bøker er oversatt til tjueen språk, mest oversatt er Århundrets kjærlighetssaga, som ble oversatt til nitten språk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.