Mário Raul de Morais Andrade

Faktaboks

Mário Raul de Morais Andrade

Mário de Andrade

Uttale
andrˈade
Født
9. oktober 1893, São Paulo, Brasil
Død
25. februar 1945, São Paulo, Brasil

Artikkelstart

Mário Raul de Morais Andrade var en brasiliansk forfatter, litteraturkritiker og fotograf som levde på 1900-tallet. Han var et hovednavn i brasiliansk litteratur- og kulturliv fra 1920-årene, og har hatt stor innflytelse også på senere forfattergenerasjoner.

Andrade blir sett på som teoretikeren i den brasilianske modernistbevegelsen, der han arbeidet for å forene det moderne og det nasjonale i et nytt språklig uttrykk.

Dette prosjektet gir flere av hans egne arbeider et tilsynelatende lekent preg, men gjør dem samtidig vanskelig tilgjengelige fra et kritisk-analytisk synspunkt. Dette er spesielt tydelig når det gjelder den prosateksten han selv anså som sitt viktigste arbeid: Macunaíma – o heroi sem nenhum caráter (Macunaíma – helten helt uten karakter). Den ble publisert for første gang i 1928.

Formen er kompleks og fortettet, og kombinerer en rekke ulike sjangere og stilarter, landets regionale myter, rasemessige og sosiale konflikter, innholdsrike historie og tallrike språklige varianter.

Etter en dårlig mottakelse var teksten nærmest glemt i flere tiår. I dag blir den imidlertid ansett for å være en av de viktigste enkelttekstene i 1900-tallets brasilianske litteratur. Verket er i de senere år blitt oversatt til mange språk, blant annet dansk.

Andrades lyriske produksjon består av i alt seks diktsamlinger, og det meste av det litteraturkritiske arbeidet handler om lyrikk. Særlig viktig er den andre diktsamlingen hans, den revolusjonerende Pauliceia Desvairada (Det hallusinerte São Paulo) fra 1922, det første helt modernistiske verket hans.

Andrade gjorde også en stor innsats for å skrive ned regionale legender og folkelige sang- og dansetradisjoner. Resultatet av dette ble blant annet et trebindsverk om brasiliansk folkemusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg