Mário Raul de Morais Andrade

Faktaboks

Mário Raul de Morais Andrade
Uttale
andrˈade
Født
1893
Død
1945

Mário Raul de Morais Andrade, brasiliansk forfatter. Han var et hovednavn i brasiliansk litteratur- og kulturliv fra 1920-årene, og har øvd sterk innflytelse også på senere forfattergenerasjoner. Andrade regnes som teoretikeren i den brasilianske modernistbevegelsen, der han arbeidet for å forene det moderne og det nasjonale i et nytt språklig uttrykk.

Disse bestrebelsene gir flere av hans egne arbeider et tilsynelatende lekende preg, men gjør dem samtidig vanskelig tilgjengelige fra et kritisk-analytisk synspunkt. Fremfor alt gjelder dette den prosatekst han selv anså som sitt viktigste arbeid, Macunaíma – o heroi sem nenhum caráter (M. – helten helt uten karakter), utgitt første gang 1928. Det forener, i sin komplekse og fortettede form, de fleste ulike sjangere og stilarter, landets regionale myter, rasemessige og sosiale konflikter, mangslungne historie og tallrike språklige varianter. Etter en dårlig mottakelse var teksten nærmest glemt i flere ti-år, men ansees nå som kanskje den viktigste enkelt-tekst i 1900-tallets brasilianske litteratur overhodet. Verket er i de senere år blitt oversatt til mange språk, deriblant dansk.

Andrades lyriske produksjon består av i alt seks diktsamlinger, og det meste av hans litteraturkritiske arbeid omhandler lyrikk. Særlig viktig er hans diktsamling nummer to, den revolusjonerende Pauliceia Desvairada (Det hallusinerte São Paulo) fra 1922, hans første egentlig modernistiske verk.

Andrade gjorde også en stor innsats for å nedtegne regionale legender og folkelige sang- og dansetradisjoner, noe som resulterte bl.a. i et trebindsverk om brasiliansk folkemusikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg