Møre Designteam. Lenestol. Flatstål og hud. Modell: Z. Produsert av L.K. Hjelle.
Møre Designteam. Lenestol. Flatstål og hud. Modell: Z. Produsert av L.K. Hjelle.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Pausemøbel. Prototype i Split-serien. Produsert av HÅG. 1983.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Pausemøbel. Prototype i Split-serien. Produsert av HÅG. 1983.
Av .

Møre Designteam er en designgruppe som ble etablert i 1970 som et friskt tilskudd til norsk møbelindustri. De brøt med gjeldende skandinavisk møbeltradisjon og markerte seg med visjonære møbelløsninger – nasjonalt som internasjonalt.

Etablering

Møre Designteam ble etablert av interiørarkitektene Svein Asbjørnsen, Jan Lade og Svein Leirdal. Ideen til denne typen designerfellesskap hadde Ingmar Relling fremmet på et møte i regi av Sykkylven Industrilag i 1968. Han mente at de mange designerne i distriktet ga godt grunnlag for møbelindustri.

Virksomheten til Møre Designteam startet for alvor i 1970. De knyttet nødvendige kontakter med lokale møbelbedrifter som Hole & Lillebøe, L.K. Hjelle og Hjellegjerde Lenestolfabrikk, som hadde enerett på fellesskapets nye modeller av stoppede møbler.

Senere ble grafisk designer Norbert Hovet en del av fellesskapet, men da som Møre Designteam Reklameavdeling med egen økonomi. Svein Leirdal gikk ut av Møre designteam i 1976.

Ecco og Z

Gjennombruddet for Møre Designteam kom allerede i 1970. Da vant deres stolserie Ecco førstepremie i konkurransen til Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustrien. I den samme konkurransen ble stolen Z i flatstål og hud innkjøpt. Begge ble produsert av L.K. Hjelle.

Konstruksjonsideen bak Ecco var å dele sete og rygg, noe som både ga fjæring og mulighet for å ha avtakbare og vaskbare trekk rundt en rørkonstruksjon.

I samarbeid med møbelprodusenten Ekornes utviklet Møre Designteam stolen Stressless Global og den internasjonale designklassikeren Stressless Original (1970/1971). Noen år senere lanserte L.K. Hjelle Golf, Hole & Lillebøe lanserte Panda og Hjellegjerde lanserte Handy, alle lenestoler i laminert bøk og kromgarvet hud.

Førstepremie i møbelkonkurranse

I 1976 vant Møre Designteam førstepremie i en nordisk møbelkonkurranse med det modulbasert møbelbyggesett People are different. Tanken var et involverende bomiljø med sitte-, ligge-, arbeids- og oppbevaringssystem. Systemet kunne tas fra hverandre, puttes i en liten varebil og settes opp igjen, nesten uten bruk av verktøy.

Split-konseptet

I løpet av 1980-tallet tegnet Møre Designteam en rekke modeller i møbelserien Split for kontorstolsprodusenten HÅG. Denne serien ga så i 1984 grunnlaget for en serie stoler til den japanske produsenten Hakuju Co., Ltd. Samtidig lanserte Ekornes Fabrikker Split-serien for boligmarkedet (1985).

Split-konseptet tok utgangspunkt i at ulike arbeidssituasjoner krever ulike arbeidsstillinger. Kjennetegnende for Split er individuell tilpassing ved en spalte i ryggen der rygg- og nakkepute kan skyves opp og ned. Mest radikal i utforming av Split-serien var utvilsomt hvilebenken Split Returner (1983). Ved hjelp av en bryter til en stillegående elektromotor var benken mulig å regulere til ønsket hvileposisjon.

Studio HÅG

Asbjørnsen og Lade fra Møre Designteam tok del i designsatsingen Studio HÅG sammen med Svein Gusrud, Peter Opsvik, Hans Chr. Mengshoel og Anne Berentsen. Studio HÅG var en kreativ boltreplass der man laget en rekke konseptmøbler. Prototypene ble første gang utstilt på Scandinavian Furniture Fair i København i 1983. Blant prototypene var Asbjørnsen og Lades kantinemøbel utført som kombinert benk med bord.

Samarbeid med SICON

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Spise/arbeidsstol. Modell: Runde Midi. Produsert av Lade Møbelfabrikk for SICON. 1979.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Spise/arbeidsstol. Modell: Runde Midi. Produsert av Lade Møbelfabrikk for SICON. 1979.
Av .

SICON var en sammenslutning av bedrifter i Sykkylven som produserte flere av modellene til Møre Designteam, blant annet den bar- og hotelltilpassede møbelserien Runde (1979). SICON var totalleverandør til Union Hotel i Geiranger (1980), Nye Ulstein Hotell og restaurant Sjøbua i Ålesund (1982), der Møre Designteam sammen med Pål Hjelle var utøvende interiørarkitekter.

I 1984 tegnet Lade og Asbjørnsen møbelserien Wall Street. Den var et modulbasert sittesystem som ga avskjerming i offentlig miljø, der høye ryggbrett fungerte som effektive romdelere.

Møre Designteam i ny form

Norbert Hovet etablerte eget reklamebyrå i Sykkylven i 1985 og i 1986 ble designteamet registrert som aksjeselskap under navnet Asbjørnsen og Lade AS. Da Jan Lade også gikk ut av selskapet i 1989, endret selskapet navn til Svein Asbjørnsen Produktdesign. Svein Asbjørnsen har ført selskapet videre sammen med Egil Maalø, Arve Grønmo og fra 1995 Ingjerd Asbjørnsen. I 2010 ble selskapets navn omregistrert til sapDesign.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høidal, Eldar (1990). Industrisoge for Sykkylven, Sykkylven Industrilag
  • Hennum, Gerd (1972). Fremtidsrettet arkitektgruppe midt i smørøyet, Aftenposten, 1972-10-12
  • Sørby, Kari (red.) (1982). Corridor III – 1982–83. Møbelprodusentenes Landsforening
  • Høidal, Eldar (2009). Ekornes: fra springfjær til Stressless, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Aas, Anne Lise (1995). Rom og møbler gjennom 50 år, NIL
  • Høidal, Eldar (2009). Et fellesskap til å stole på: Fra møbelsnekkermestrenes Landsforening til Norsk Industri – Møbelindustrien 1909–2009, Norsk Industri, Møbelindustrien
  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg