Lyngheisenteret

Lyngheisenteret, stiftelse for helhetlig vern og forvaltning av lyngheilandskapet på gården Utluro på Lygra i Lindås kommune, Hordaland, kombinert med informasjon om det vestnorske og europeiske lyngheilandskapet.

Lyngheiene har eksistert like lenge som jordbruket. For mer enn 4000 år siden begynte steinalderbøndene å rydde kystskogen på Vestlandet ved hjelp av brenning og beitende husdyr. Resultatet ble et trebart landskap, dominert av røsslyng. For hundre år siden strakte lyngheiene seg helt fra Portugal og Nord-Spania i sør til Lofoten i nord, og dekket også store deler av Irland, Storbritannia og Vesterhavsøyene. Fremdeles finner vi dette landskapet langs kysten av Norge. Se også lynghei.

Lyngheisenteret skal gjøre det mulig for fremtidige generasjoner å oppleve det tradisjonelle kystlandskapet og lære om hvordan ressursene her har vært utnyttet. Det blir lagt stor vekt på fagformidling og undervisningstilbud for skoleelever og studenter på alle nivåer. I mai 2000 ble Lyngheisenteret offisielt åpnet av dronning Sonja. I 2001 mottok Lyngheisenteret UNESCO/Melina Mercouris kulturlandskapspris.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg