Lydie Salvayre

Faktaboks

Lydie Salvayre

Egentlig: Lydie Arjona

Født
1948

Artikkelstart

Lydie Salvayre er en av Frankrikes mest markante samtidsforfattere og har mottatt en rekke priser for forfatterskapet. For debutromanen La Déclaration fikk hun le prix Hermès du premier roman, for La Compagnie des spectres fra 1997 fikk hun le prix Novembre, og for BW fra 2009 fikk hun le prix François-Billetdoux. I 2014 fikk hun sitt virkelig store gjennombrudd med romanen Pas pleurer (norsk oversettelse Ikke gråte, 2018), som hun fikk Goncourt-prisen for.

Salvayres foreldre flyktet fra det borgerkrigsherjede Spania i januar/februar 1939, og bosatte seg i sør-Frankrike. Hun studerte medisin og arbeidet lenge som barnepsykiater, også etter at hun debuterte som forfatter i 1990.

Salvayres bøker er sterkt samfunnskritiske og ofte formelt eksperimenterende, men samtidig fulle av ironi og humor. Flere av romanene er rene monologer, og språket som brukes, gir i like stor grad som ordene et inntrykk av personen som forteller historien. Samfunnsengasjementet uttrykkes både gjennom direkte – og ofte rasende – kritikk av urett og ulikheter, og gjennom mer subtile skildringer av romanpersonenes hverdagsliv.

I romanen Pas pleurer forteller Salvayre historien om den spanske borgerkrig ved å la to svært forskjellige stemmer komme til orde: Den franske forfatteren Georges Bernanos, som med forferdelse konstaterer hvilke grusomheter nasjonalistene gjør seg skyldige i på Mallorca (Salvayre siterer flere steder fra hans bok Les Grands Cimetières sous la lune fra 1938), og Salvayres egen mor, Montserrat Monclus Arjona, som på et fransk ispedd et vell av spanske gloser – og halvt franske, halvt spanske ord og uttrykk – forteller om den vakreste sommeren hun noensinne har opplevd, i 1936 i et Barcelona kontrollert av anarkistene. Slik får Salvayre frem både gleden over nyvunnet frihet og vreden over krigens grusomheter. Hun gir gjennom de to stemmene et komplekst bilde av hendelsene under borgerkrigen, med krigsforbrytelser på begge sider og interne konflikter mellom republikanerne, og kritiserer i harde ordelag den katolske kirkens støtte til nasjonalistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg