Luxembourgpaleet

Artikkelstart

Luxembourgpaleet er et slott i Paris. Det ligger i 6. arrondissement i en stor parkbehandlet hage, Jardin du Luxembourg, ved Rue de Vaugirard. Slottet ble påbegynt omkring 1614 av Salomon de Brosse som lystslott for kong Henrik 4s enke Maria av Medici, og det var kongelig lystslott frem til revolusjonen i 1789.

Faktaboks

Uttale
lyksãbˈu:r-
Også kjent som

fr. Palais du Luxembourg

Slottet ble oppført i tilknytning til et eldre, mindre palé, Petit-Luxembourg (som nå er bolig for senatets president), som et sentralanlegg omkring en lukket gård i fransk paviljongstil, med firesidig kuppel over sentralpartiet. De markerte rustikapilastre minner om florentinsk arkitektur. Et av galleriene ble smykket med 24 allegoriske malerier over dronningens liv, utført av Rubens (1625), nå i Louvre.

Under revolusjonen var Luxembourgpaleet fengsel; i de følgende år tjente det etter tur som sete for direktoriet, konsulatet, senatet og pairkammeret. I Ludvig Filips tid ble fasaden mot parken ombygd. 1879–1940 huset det igjen senatet, 1946–1958 var det sete for republikkens råd, og i 1958 flyttet senatet inn igjen. 1818–1940 rommet Luxembourgpaleet også den franske stats samling av yngre fransk kunst (fra 1886 i Oransjeriet i paleets hage); fra år 2000 brukes denne bygningen til midlertidige utstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg