Lunar Roving Vehicle

Lunar Roving Vehicle med astronauten David Scott fra Apollo 15 på Månen 1971.

Av /KF-arkiv ※.
Astronaut Eugene Cernan kjører i en Lunar Roving Vehicle under Apollo 17.
/NASA.

Artikkelstart

Lunar Roving Vehicle var et amerikansk firehjuls kjøretøy brukt på Månen under Apollo-programmet. Hensikten var å utvide astronautenes rekkevidde for aktiviteter og eksperimenter på Månen.

Faktaboks

Uttale
lˈu:nər rˈouving vˈiəkl
Også kjent som

LRV

Bruk

En LRV ble brukt for første gang 31. juli–2. august 1971 av Apollo 15-astronautene David Scott og James Irwin. Kjøretøyet ble også benyttet på Apollo 16 og Apollo 17.

Maksimal operasjonstid på Månen var ca. 78 timer.

Teknisk

Ferdig utfoldet hadde LRV en lengde på 3,1 meter, sporvidde på 1,8 meter, akselavstanden på 2,3 meter og høyde på 1,1 meter.

Kjøretøyets tomvekt var 35 kg på Månen og 209 kg på Jorden. Operasjonsvekten med nyttelast, som inkluderte to astronauter, kommunikasjonssystemer, vitenskapelig utstyr, prøver med mer, var 117 kg på Månen.

Hjuldekkene var av pianotrådnetting. Både fremre og bakre hjulpar kunne svinges ved hjelp av motorer, og med begge styresystemer i operasjon var minste svingradius litt over 3 meter.

Kjøretøyet var elektrisk drevet. De elektriske motorene i hvert av hjulnavene hadde en ytelse på 186 watt. Topphastigheten var 16 kilometer i timen, men på Apollo 15-ferden lå den høyeste hastighet noe lavere.

Et navigasjonssystem indikerte kjøretøyets kurs, retning og avstand til månelandingsfartøyet samt total strekning kjørt.

LRV ble utviklet ved Marshall Space Flight Center.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg