Ludwig Uhland

Faktaboks

Ludwig Uhland
Johann Ludwig Uhland
Uttale
ˈu:lant
Født
26. april 1787, Tübingen
Død
13. november 1862, Tübingen
Ludwig Uhland (1846)

Artikkelstart

Ludwig Uhland var på 1800-tallet og til langt inn på 1900-tallet en av de fremste lyrikerne i det tyskspråklige området.

Biografi

Ludwig Uhland studerte jus ved Universitetet i Tübingen og promoverte samme sted i 1810. Hans interesse gjaldt imidlertid filologien snarere enn jussen. I 1829 ble han professor for tysk språk og litteratur ved Universitetet i Tübingen. Han var politisk engasjert, kjempet for en nasjonalliberal politikk. I 1848 ble han valgt inn i den tyske nasjonalforsamlingen.

Lyrikk

Uhland debuterte som lyriker i 1807. Hans første egne diktsamling, Gedichte (Dikt) kom ut i 1815 og ble fulgt av en rekke samlinger. Hans omfattende lyriske verk er karakteristisk for Heidelberg-romantikken. Han ble inspirert av folkediktningen, blant annet av Achim von Arnims og Clemens Brentanos Des Knaben Wunderhorn, og skrev blant annet mange ballader.

Historiske skuespill og filologiske verker

Uhland skrev også historiske skuespill med regional forankring, for eksempel Ernst, Herzog von Schwaben (1818, Ernst, hertugen av Schwaben) og Ludwig der Baier (1819, Ludwig av Bayern).

I essayet Über das Romantische (Om det romantiske) tar han stilling til litteraturteoretiske spørsmål. Han etterlot seg også en omfattende filologisk produksjon, blant annet om gammelfranske versepos og om Walther von der Vogelweide.

Betydning

Ludwig Uhland var en betydningsfull lyriker, som også var kjent utenfor Tysklands grenser og som ble oversatt til flere språk. Hans verk inspirerte blant annet Franz Grillparzer og Friedrich Hebbel. Mange av Uhlands dikt er tonesatt av blant annet Johannes Brahms, Franz Liszt, Franz Schubert og Robert Schumann. I dag har hans verk mest litteraturhistorisk interesse.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg