Ludwig Gleim

Faktaboks

Ludwig Gleim

Johann Wilhelm Ludwig Gleim

Uttale
glaim
Født
2. april 1719, Ermsleben (Harz)
Død
18. februar 1803, Halberstadt
Ludwig Gleim malt av Tischbein (1771)

Artikkelstart

Ludwig Gleim var en tysk forfatter som var en svært populær lyriker i sin samtid. Stor litteraturhistorisk betydning fikk han gjennom sin rolle som mesen.

Populært forfatterskap

Ludwig Gleim var den mest berømte av de tyske anakreontikerne, hvis litterære program stod i motsetningsforhold til Johann Christoph Gottsched, som representerte et strengt klassisistisk syn på diktningen. Gleim skrev selv en rekke dikt i den anakreontiske tradisjon, og han etterlot seg en betydelig produksjon av leilighetsdikt. Kriegs- und Siegeslieder von einem preussischen Grenadier (1758) oppnådde stor popularitet. Dessuten skrev han epigrammer, fabler og oder. Mange av hans dikt ble tonesatt, blant annet av Carl Philipp Emanuel Bach, Wolfgang Amadeus Mozart og Georg Philipp Telemann.

Mesen og velgjører

I Halberstadt, hvor Gleim bodde fra 1747 til sin død 1803, utgjorde Gleim kjernen i en gruppe forfattere ("Halberstädter Dichterkreis") som han understøttet både kunstnerisk og finansielt, blant annet Wilhelm Heinse, Friedrich Gottlieb Klopstock og Johann Georg Jacobi (1740–1814). Også for Anna Louisa Karsch spilte Gleim en avgjørende rolle. Slik fikk Gleim en nøkkelrolle i utviklingen av den tyske litteraturen, og hans kallenavn "Vater Gleim" (far Gleim) har gått inn i litteraturhistorien.

Huset hans i Halberstadt ble allerede i 1862 gjort om til et litteraturmuseum (Gleimhaus). Det er et av de eldste litteraturmuseene i Tyskland. Siden 1995 deles det ut en Gleim-litteraturpris, som går til forskere som har utmerket seg innenfor 1700-tallsforskning.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg