Ludwig Gleim var en tysk forfatter som var en svært populær lyriker i sin samtid. Stor litteraturhistorisk betydning fikk han gjennom sin rolle som mesen.

Ludwig Gleim var den mest berømte av de tyske anakreontikerne, hvis litterære program stod i motsetningsforhold til Johann Christoph Gottsched, som representerte et strengt klassisistisk syn på diktningen. Gleim skrev selv en rekke dikt i den anakreontiske tradisjon, og han etterlot seg en betydelig produksjon av leilighetsdikt. Kriegs- und Siegeslieder von einem preussischen Grenadier (1758) oppnådde stor popularitet. Dessuten skrev han epigrammer, fabler og oder. Mange av hans dikt ble tonesatt, blant annet av Carl Philipp Emanuel Bach, Wolfgang Amadeus Mozart og Georg Philipp Telemann.

I Halberstadt, hvor Gleim bodde fra 1747 til sin død 1803, utgjorde Gleim kjernen i en gruppe forfattere ("Halberstädter Dichterkreis") som han understøttet både kunstnerisk og finansielt, blant annet Wilhelm Heinse, Friedrich Gottlieb Klopstock og Johann Georg Jacobi (1740–1814). Også for Anna Louisa Karsch spilte Gleim en avgjørende rolle. Slik fikk Gleim en nøkkelrolle i utviklingen av den tyske litteraturen, og hans kallenavn "Vater Gleim" (far Gleim) har gått inn i litteraturhistorien.

Huset hans i Halberstadt ble allerede i 1862 gjort om til et litteraturmuseum (Gleimhaus). Det er et av de eldste litteraturmuseene i Tyskland. Siden 1995 deles det ut en Gleim-litteraturpris, som går til forskere som har utmerket seg innenfor 1700-tallsforskning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.