Lucio Fontana

Faktaboks

Lucio Fontana
uttale:
fontˈana
født:
19. februar 1899, Rosario, Santa Fe, Argentina
død:
7. september 1968, Varese, Italia

Luciano Fontana er bl.a. kjent for sine ofte monokrome lerreter, gjennomhullet og gjennomskåret. Bildet Romlig konsept – forventninger er fra 1959. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lucio Fontana var en italiensk skulptør, billedkunstner og teoretiker, mest kjent for å ha grunnlagt kunstretningen spatialismen.

Som billedkunstner er han særlig berømt for sin serie monokrome lerretsbilder, kalt Concetti Spaziale (utført fra 1949), som han hadde behandlet på røff måte ved for eksempel å skjære eller stikke hull i, for deretter å la åpningene stå igjen som del av det ferdige uttrykket.

Fontana tok utdannelse blant annet ved kunstakademiet i Milano, fra 1928 til 1930.

Formspråk

I starten av karrieren arbeidet Fontana i en abstrakt, konstruktivistisk stil med klar forbindelse til Alexander Archipenko og Hans Arp. Senere ble hans spesialitet keramisk skulptur i et figurativt formspråk. Etter andre verdenskrig eksperimenterte han med oppklippede metallplater og med snitt og hull i bildene for å oppnå nye romkonstellasjoner.

Utgivelser og teori

Fontana ga ut Manifesto Blanco (1946), Manifesto dell'arte spaziale (1947–48) og Manifesto tecnico dello Spazialismo (1951), som alle tar for seg det romlige i kunsten. Gjennom spatialismen, var målet hans å avskaffe skillet mellom de ulike kunstformer og utvikle en kunst bygget på enheten mellom tid og rom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg