Lucio Fontana

Faktaboks

Lucio Fontana
Uttale
fontˈana
Født
19. februar 1899, Rosario, Santa Fe, Argentina
Død
7. september 1968, Varese, Italia

Luciano Fontana er bl.a. kjent for sine ofte monokrome lerreter, gjennomhullet og gjennomskåret. Bildet Romlig konsept – forventninger er fra 1959. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Lucio Fontana var en italiensk skulptør, billedkunstner og teoretiker, mest kjent for å ha grunnlagt kunstretningen spatialismen.

Som billedkunstner er han særlig berømt for sin serie monokrome lerretsbilder, kalt Concetti Spaziale (utført fra 1949), som han hadde behandlet på røff måte ved for eksempel å skjære eller stikke hull i, for deretter å la åpningene stå igjen som del av det ferdige uttrykket.

Fontana tok utdannelse blant annet ved kunstakademiet i Milano, fra 1928 til 1930.

Formspråk

I starten av karrieren arbeidet Fontana i en abstrakt, konstruktivistisk stil med klar forbindelse til Alexander Archipenko og Hans Arp. Senere ble hans spesialitet keramisk skulptur i et figurativt formspråk. Etter andre verdenskrig eksperimenterte han med oppklippede metallplater og med snitt og hull i bildene for å oppnå nye romkonstellasjoner.

Utgivelser og teori

Fontana ga ut Manifesto Blanco (1946), Manifesto dell'arte spaziale (1947–48) og Manifesto tecnico dello Spazialismo (1951), som alle tar for seg det romlige i kunsten. Gjennom spatialismen, var målet hans å avskaffe skillet mellom de ulike kunstformer og utvikle en kunst bygget på enheten mellom tid og rom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg