Falne engler
Sentralt i Lucifer-myten er at han gjør opprør i himmelen og derfor styrtes ut og blir underverdenens fyrste.
Av .

Lucifer er en mytisk figur som gjør opprør i himmelen og derfor styrtes ut og blir underverdenens fyrste. I flere av middelalderens mysteriespill vises dette i en forspillscene, som for å antyde det ondes opphav. I Egerer Frohnleichnamspiel opptrer både Lucifer og Satan som skikkelser. Satan lokker Lucifer til å innta Frelserens plass etter at denne har proklamert sin herlighet og sitt herredømme i himmelen.

Ett aspekt ved Lucifer er at han skal passe på at ikke noe urent slipper inn i himmelen. Det får særlig betydning for den senere Lucifer-diktning. I Brussel-spillet Die eerste bliscap van Maria (Marias første glede, cirka 1440) anklager Lucifer mennesket overfor «dommeren» Gud, som holder himmelen lukket for mennesket inntil arvesynden er sonet. Barokkens store Lucifer-diktning er nederlenderen Joost van den Vondels tragedie Lucifer (1654, norsk oversettelse 1987), hvor Lucifer ikke kan akseptere menneskets skapelse. Mennesket er et vesen av både ånd og materie, og med sin materie vil det forurense himmelens rene åndssfære.

Før Vondels stykke skrev Hugo Grotius sitt latinske drama Adamus exul (1601). John Milton skrev sitt epos Paradise Lost (1667, norsk oversettelse i 1993), som sannsynligvis er påvirket av Vondels Lucifer. Hos Grotius og Milton bærer Lucifer navnet Satan. Senere forsøk på en filosofisk-dikterisk behandling av den gamle myten finner man blant annet hos den spansk-amerikanske dikter George Santayana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg