Luc Montagnier

Faktaboks

Luc Montagnier
Født
18. august 1932, Chabris, Frankrike

Artikkelstart

Luc Montagnier er en fransk forsker som i 2008 sammen med Françoise Barré-Sinoussi mottok Nobelprisen i fysiologi (medisin) for oppdagelsen av hiv-viruset.

I 1983, to år etter at sykdommen aids var blitt beskrevet første gang, lyktes Montagnier og Barré-Sinoussis team ved Pasteurinstituttet i Paris i å isolere et retrovirus som senere fikk navnet HIV. Dette regnes som oppdagelsen av viruset. Året etter ble det av andre forskere ført bevis for at viruset var årsaken til aids.

I årene som fulgte stod det en strid om hvem som hadde vært først ute med oppdagelsen mellom Montagnier og Robert Gallo ved National Cancer Institute, Maryland, USA. Gallo hadde ledet et team som hevdet å ha identifisert HIV-viruset samtidig med Montagnier og Barré-Sinoussi, men først hadde publisert funnene året etter. Striden omfattet også patentrettighetene til en aidstest. I 1987 ble amerikanske og franske myndigheter enige om at oppdagelsen hadde skjedd samtidig og uavhengig av hverandre på de to institutter.

I 1993 grunnla Montagnier i samarbeid med UNESCO Fondation Mondiale Recherche et Prévention SIDA (World Foundation for AIDS Research and Prevention).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg