Sivil lufthavn for byen universitetsbyen Lublin med omkringliggende områder. Lufthavnen ligger ca. 20 km øst for byens sentrum.

Den opprinnelige flyplass i byen Swidnik, ble åpnet for trafikk i juni i 1934 og var da hovedbase for en sivil flyskole. Under den andre verdenskrig ble lufthavnen benyttet av den tyske besettelsesmakt og fra juli 1944 overtatt av russisk militærmakt. Ved tilbaketrekningen av de tyske styrker, ble alle installasjoner på flyplassen ødelagt.

I 1946 ble det besluttet å bygge en helikopterfabrikk ved flyplassen. Fabrikken heter PZL Swidnik og det første helikopter ble levert i 1956. Lublin har også tidligere hatt flyproduksjon, første gang mellom 1920 og 1935 samt fra 1936 til 1939. I dag er PZL Swidnik en del av det internasjonale helikopterkonsern Augusta-Westland og produserer store helikoptere for verdensmarkedet.

Tidlig i det nye århundre ble det besluttet å bygge ut lufthavnsanlegget i Lublin til en internasjonal rutelufthavn, med ny rullebane, nye innflygings- og navigasjonshjelpemidler, nytt kontrolltårn og en moderne terminal, som også inkluderer en jernbanestasjon med adgang til det nasjonale jernbanenett. Prosjektet ble innviet den 12. desember 2012. I dag har Lublin lufthavn, Swidnik forbindelse til Sandefjord lufthavn, Torp i Norge og til byene Dubrovnik i Kroatia (charter), Dublin i Irland, samt de britiske lufthavnene i Liverpool, London lufthavn, Stansted og London lufthavn, Luton.         

Lufthavnens hjemmeside: Lublin lufthavn, Świdnik

ICAO: EPLB IATA: LUZ Rullebaner:

  • 08/26: 2.520
  • 06/24: 1.200    

Lufthavnen betjenes i dag av følgende flyselskaper:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.