Lovénbreane

Utsnitt av svalbardkart som viser de tre Lovénbreane - Vestre, Midtre og Austre - samt Austre Brøggerbreen. Ny-Ålesund ligger akkurat utenfor den øvre kanten på kartet

Lovénbreane er tre små isbreer på sørsiden av Kongsfjorden, nordvest-Spitsbergen: Austre, Midtre og Vestre Lovénbreen. Alle er omkring 5 km2, men Midtre Lovénbreen er den største.

Forskning

Breene kalles også Lovénbreane nr 1 (Vestre), nr 2 (Midtre) og nr 3 (Austre). I og med nærheten til det internasjonale forskningsmiljøet i Ny-Ålesund er breene blitt studert over lang tid av forskere fra mange land.

Massebalansen (volumforandring) på Midtre Lovénbreen er blitt målt årlig siden 1968, og sammen med Austre Brøggerbreen, som er like vest for Midtre Lovénbreen og har blitt målt siden 1967, er disse målingene blant de lengste sammenhengende massebalansemålingene av høyarktiske breer. Målingene gir viktige data for forståelse av klimatrender over tid.

Disse målingene, sammen med andre på Svalbard, viser at breene har tapt mye masse i løpet av de siste tiårene. Den samlede massebalansemålingen for Midtre Lovénbreen viser et tap på 0,03 m i 1968 og en nedover trend frem til −21,26 i 2019. Resultatene samsvarer med målinger av isbreer i andre deler av verden og skyldes at sommertemperaturen i Arktis har en stigende tendens. I 2020 var det en vinter med lite snø på Svalbard og en sommer med rekordhøye temperaturer, og breene tapte mye masse.

Navnet

Breene har navn etter den svenske zoologen Sven Ludvig Lovén (1809–1895), som foretok en forskningsreise til Svalbard i 1837. Den norske svalbardutforskeren Gunnar Isachsen ga breene navnet Lovéns Névéer i 1915. Névé betegner et stadium for snø som er på vei mot å bli breis.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg