Louis Seymour Bazett Leakey

Faktaboks

Louis Seymour Bazett Leakey
Uttale
lˈi:ki
Født
1903
Død
1972

Louis og Mary Leakey viser frem fossilkjeven fra en australopithecin, funnet 1959 i Olduvaislukten i Tanzania.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Louis Seymour Bazett Leakey, britisk paleoantropolog, født og oppvokst i Kenya, utdannet ved universitetet i Cambridge, gift med M. Leakey og far til R. Leakey. Han er kjent for sine arkeologiske og paleoantropologiske undersøkelser og funn i Øst-Afrika, og særlig for utforskningen av Olduvaidalen i Tanzania. I 1959 fant ekteparet Leakey en fullstendig hodeskalle av en australopithecin som ble kalt Zinjanthropus (henføres nå til slekten Paraanthropus). Aldersbestemmelser av de lag skallen ble funnet i, viste en alder på om lag 1,7 millioner år.

Leakey og hans medarbeidere gjorde etter hvert (bl.a. i lag eldre enn 1,7 millioner år) nye funn som de mente måtte være rester av den eldste, mest primitive art av menneskeslekten Homo. Leakey kalte denne arten for H. habilis.Til tross for at de hadde et hjernevolum på bare 680 cm3, antok han at de hadde laget steinredskaper. Leakey fremsatte den teori at H. habilis var en direkte forløper for H. sapiens, mens andre tidligere menneskearter måtte betraktes som sidegrener. Teorien ble møtt med atskillig kritikk.

Foruten de nevnte formene fant Leakey i yngre lag i Olduvaidalen en nesten fullstendig hodeskalle av H. erectus, som før dette funnet ikke var kjent fra Afrika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg