Louis Malle

Faktaboks

Louis Malle
Uttale
mal
Født
1932
Død
1995

Louis Malle, fransk filmregissør. Etter å ha vært assistent for Jacques-Yves Cousteau og Robert Bresson debuterte han med den betydelige Ascenseur pour l'échafaud (Heisen til skafottet, 1958), og slo umiddelbart igjennom med den kontroversielle erotiske skildringen Les Amants (De elskende, 1958) som lanserte skuespilleren Jeanne Moreau.

Malles produksjon var preget av stor bredde både i form og emnevalg, fra komedien Zazie dans le Métro (1960) til det pessimistiske forfatterportrettet Le Feu follet (1963), fra dokumentarfilmen Calcutta (1968) til det kontroversielle okkupasjonsdramaet Lacombe Lucien (1975). Sistnevnte bygger på et scenario skrevet av nobelprisvinner i litteratur (2014) Patrick Modiano.

Fra 1977 var han aktiv i USA, der han fikk stor suksess med Atlantic City (1980) med Burt Lancaster. My Dinner With André (Min middag med André, 1981), som utelukkende består av en samtale over en restaurantmiddag, ble en overraskende kinosuksess.

Tilbake i Frankrike laget Malle den varme og velspilte Milou en Mai (Noen dager i mai, 1990), med handling lagt til maidagene 1968.

Malle gikk alltid sin egen vei og var aldri redd for kontroverser. Han utmerket seg med en fin forståelse for menneskelivets paradokser som han oftest skildret med en tolerant ironi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg