Faktaboks

Louis Jacques Thénard
Uttale
tenˈa:r
Født
4. mai 1777, La Louptière-Thénard i Frankrike
Død
21. juni 1857, Paris
Louis Jacques Thénard
Louis Jacques Thénard
Av /Smithsonian 𝒲.

Louis Jacques Thénard var en fransk kjemiker som i 1798 ble ansatt ved École Polytechnique hvor han ble kjent med Joseph Louis Gay-Lussac. Senere ble han professor samme sted. I 1809 ble han professor ved Collège de France og ved Faculté des sciences samt kansler ved universitetet i Paris.

Sammen med Joseph Louis Gay-Lussac utførte Thénard en rekke grunnleggende undersøkelser om klor og alkalimetallene. I 1810 oppdaget de to peroksider (natriumperoksid og kaliumperoksid). De fremstilte nesten vannfri hydrogenfluorid og omtrent samtidig med Humphry Davy det første urene, elementære bor ved å redusere bortrioksid med kalium (1808).

De utarbeidet også den første tilfredsstillende metoden for analyse av organiske stoffer (1810). I 1818 oppdaget Thénard hydrogenperoksid. Oppdagelsen av Thénards blått som pigment for porselen fant sted i 1799 og gjorde ham til en formuende mann.

Han studerte også fettsyrer, estere, gjæring, druesukker, sebacinsyre, med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg