Louis Ganne

Faktaboks

Louis Ganne
Louis Gaston
Gustave Louis Gaston
Uttale
gan
Født
5. april 1862, Buxières-les-Mines, Allier, Frankrike
Død
13. juli 1923, Paris

Fotoportrett av den franske komponisten Louis Ganne

.
Lisens: fri

Byste av Louis Ganne, i hans fødeby Buxières-les-Mines, Frankrike.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Louis Ganne var en fransk komponist og dirigent.

Han viste tidlig interesse for musikk, og da han var 17 år og hadde lært grunnelementene, skrev han en messe for skolen sin. Den formelle utdannelse fikk han på Pariskonservatoriet der han blant annet hadde César Franck og Jules Massenet som lærere. Han fikk gode karakterer i harmonilære, og begynte å interessere seg for teatermusikk, noe han raskt mestret godt. Han ble senere dirigent for orkesteret ved Casino de Monte Carlo, og hans konserter der ble svært populære. Fra 1901 til 1903 var han president i SACEM, det franske motsatsen til det vi i Norge kjenner som TONO. I 1914 mottok han Æreslegionen fra den franske stat.

Hans komposisjoner teller over 200 verk og består av marsjer, valser og annen underholdningsmusikk, samt endel større verk: Sourches du Nil (ballett-divertissement) Les Saltimbanques (1899, operette) og masurkaen La Czarin. I 1896 utgav han en stort anlagt masurka med tittel La Scandinavie. Innledningen er basert på den norske folkemelodien "Såg du noko te kjerringa mi?". Han skrev også mye ballettmusikk og musikk til skuespill, som ikke er så kjent i dag.

Louis Ganne komponerte i tillegg en god del musikk for blåseorkester. I dag er det marsjene som er mest kjent og brukt, blant annet Le Père la Victoire (1886) og Marche Lorraine, som var franskmennenes nasjonalmarsj under første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg