Fotoportrett av den franske komponisten Louis Ganne

Ukjent opphavsmann. fri

Byste av Louis Ganne, i hans fødeby Buxières-les-Mines, Frankrike.

Mairie de Buxières-les-Mines. Begrenset gjenbruk

Louis Ganne var en fransk komponist og dirigent.

Han viste tidlig interesse for musikk, og da han var 17 år og hadde lært grunnelementene, skrev han en messe for skolen sin. Den formelle utdannelse fikk han på Pariskonservatoriet der han blant annet hadde César Franck og Jules Massenet som lærere. Han fikk gode karakterer i harmonilære, og begynte å interessere seg for teatermusikk, noe han raskt mestret godt. Han ble senere dirigent for orkesteret ved Casino de Monte Carlo, og hans konserter der ble svært populære. Fra 1901 til 1903 var han president i SACEM, det franske motsatsen til det vi i Norge kjenner som TONO. I 1914 mottok han Æreslegionen fra den franske stat.

Hans komposisjoner teller over 200 verk og består av marsjer, valser og annen underholdningsmusikk, samt endel større verk: Sourches du Nil (ballett-divertissement) Les Saltimbanques (1899, operette) og masurkaen La Czarin. I 1896 utgav han en stort anlagt masurka med tittel La Scandinavie. Innledningen er basert på den norske folkemelodien "Såg du noko te kjerringa mi?". Han skrev også mye ballettmusikk og musikk til skuespill, som ikke er så kjent i dag.

Louis Ganne komponerte i tillegg en god del musikk for blåseorkester. I dag er det marsjene som er mest kjent og brukt, blant annet Le Père la Victoire (1886) og Marche Lorraine, som var franskmennenes nasjonalmarsj under første verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.