Louis Gabriel Ambroise Bonald

Faktaboks

Louis Gabriel Ambroise Bonald
greve av
Uttale
bånˈald
Født
2. oktober 1754, Millau, Frankrike
Død
23. november 1840, Millau, Frankrike

Artikkelstart

Louis Gabriel Ambroise Bonald var en fransk filosof og politisk teoretiker. Under revolusjonen flyktet han til Heidelberg, hvor han skrev et veltalende forsvar for en ytterliggående teokratisk absolutisme.

Under Napoleon vendte han tilbake til Frankrike og ledet en tid sammen med Chateaubriand utgivelsen av det rojalistiske tidsskrift Mercure de France. Under bourbonene ble han betrodd viktige embeter, men etter julirevolusjonen i 1830 trakk han seg tilbake til sitt gods, hvor han levde til sin død.

Bonald er kanskje den betydeligste representant for den kirkelige og politiske reaksjon i Frankrike i tiden 1815–1830. Han var ultramontanismens fornemste teoretiker og bekjempet som politiker alle konstitusjonelle og sosiale reformer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Bernt Oftestad

I artikkelen om Bonald burde det vært tatt inn en hnevisning til at han faktisk er en av sosiologiens pionerer. (Se R. Spaemann, "Der Ursprung der Soziologie in dem Geist der Restauration. Studien über Louis de Bonald," München 1959, 212-216.) Hans kritikk av ideen om "samfunnskontrakten" er begrunnet i at mennesket fra fødselen av er et sosialt vesen. I menneskets naturgitte sosialitet er også hans språkteori forankret.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg