Louis Blanc

Faktaboks

Louis Blanc
Jean Joseph Charles Louis Blanc
Uttale
blã
Født
29. oktober 1811, Madrid, Spania
Død
6. desember 1882, Cannes, Frankrike
Av .

Louis Blanc var en fransk historiker og politiker. Han tilhørte den utopiske sosialismen og er mest kjent for sin teori om arbeiderstyrte «samfunnsverksteder».

Etter julirevolusjonen i 1830 kom han til Paris, der han var journalist og politisk teoretiker. Hans mest berømte bok, Organisering av arbeidet (L'Organisation du travail) kom først i form av en rekke bladartikler i 1839. Blanc ville avskaffe den frie konkurransen og overføre produksjonen til statsunderstøttede arbeiderlag («samfunnsverksteder») hvorved kapitalist- og mellommannsklassen etter hvert skulle forsvinne. Boken Ti års historie (1841–1844) var et oppgjør med 1830-årene.

Etter februarrevolusjonen i 1848 ble Blanc medlem av regjeringen, foreslo opprettelsen av et ministerium for sosiale og økonomiske fremskritt, og ble formann i den arbeiderkommisjonen regjeringen hadde nedsatt. Under urolighetene ble han arrestert i juni 1848 og levde i eksil i Belgia og senere London til 1870. I London skrev han blant annet Den franske revolusjons historie, 12 bind, 1847–1862 og til forsvar for sin opptreden Februarrevolusjonens historie, 2 bind, 1870.

Etter keiserdømmets fall i 1870 vendte Blanc tilbake til Paris og ble innvalgt i nasjonalforsamlingen, hvor han sluttet seg til ytterste venstre. Hans innflytelse ble imidlertid liten etter denne tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg