Lothar Meyer

Faktaboks

Lothar Meyer

(Julius) Lothar Meyer

Uttale
mˈaiər
Født
19. august 1830, Varel i Friesland, Tyskland
Død
11. april 1895, Tübingen, Tyskland

Julius Lothar Meyer

Av /KF-arkiv ※.

Julius Lothar Meyer

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lothar Meyer var tysk kjemiker som var en konkurrent til Dmitri Ivanovitsj Mendelejev om oppdagelsen av periodesystemet.

Utdanning og ansettelser

Etter avsluttet medisinsk utdannelse i Zürich og Würzburg 1854 studerte han kjemi og fysikk ved universitetene i Heidelberg, Königsberg og Breslau. I Breslau tok han doktorgraden på en avhandling om karbondioksid i blod i 1858 og fortsatte der som privatdosent i kjemi og fysikk. I 1866 ble han ansatt ved forstakademiet i Neustadt-Eberswalde, men aksepterte to år senere et professorat i kjemi ved Polytechnikum i Karlsruhe. I 1876 ble han professor ved universitetet i Tübingen. For året 1894/95 ble han valgt til rektor, men døde plutselig før funksjonstiden var ute.

Periodesystemet

Meyer utførte en rekke kjemiske undersøkelser sammen med sine studenter. Han foreslo f. eks. tidlig at strukturformelen for benzen var en ring noe Friedrich August Kekule von Stradonitz har fått æren for. Han utga boken Die modernen Theorien der Chemie i flere utgaver, første gang i 1864. Men det han huskes for i dag er hans bidrag til periodesystemet. Som Mendelejev var han tilstede på det berømte møtet i Karlsruhe hvor forholdet mellom atomvekt og ekvivalentvekt ble klart. Han oversatte også Stanislao Cannizzaros innlegg til tysk.

Flere år før Mendelejev publiserte Meyer en tabell over 28 grunnstoffer som viste at egenskapene gjentok seg periodisk. Han arbeidet videre med tabellen og inkluderte flere grunnstoffer. Denne større tabellen publiserte han like etter Mendeljev hadde publisert sin tabell. Også Meyers tabell hadde åpne plasser for nye grunnstoffer, men Meyer forutså ikke egenskapene deres slik Mendelejev gjorde. På den annen side publiserte Meyer en graf som viste hvordan grunnstoffenes atomvolum (forholdet mellom tetthet og atomvekt) endret seg periodisk. I 1982 fikk begge Davymedaljen fra the Royal Society i London, og på den måten ble det markert at de hadde gitt et likeverdig bidrag til grunnstoffenes periodesystem.

Den første Nobelpris ble utdelt i 1901 og da var Meyer død. Mendelejev ble innstilt til prisen i 1906, men tapt avstemningen i Vitenskapsakademiet mot Henri Ferdinand Frédéric Moissan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg