Lorentz Lossius

Faktaboks

Lorentz Lossius
Født
26. juni 1589, Lommatzsch, Dresten, Sachsen, Tyskland
Død
24. november 1654, Kvikne, Hedmark, Norge
Lorentz Lossius, malieriet henger i Røros kirke og er malt av Peder Andersen Lilje, ca. 1670
/Maleri henger i Røros kirke.

Artikkelstart

Lorentz Lossius var en norsk bergverksmann. Han kom fra Tyskland og ble først regnskapsfører (schichtmester) ved sølvverket på Kongsberg i 1631. I 1635 ble han tilsatt i samme type stilling ved Kvikne kobberverk i Østerdalen. Den hadde han til 1643.

Den første gruvedrifta ved Røros starta da Lorentz Lossius i 1644 fikk mutingsrett (undersøkelsesrett) på en malmforekomst i Rauhåmmåren. Det ble etablert et gruveselskap som starta prøvedrift. Drifta ble imidlertid oppgitt etter kort tid. Lossius lette (kjent som å skjerpe i bergverksterminologi) videre i Storvola etter en anvisning av bonden og reinjegeren Hans Olsen Aasen. Lossius fant en rik forekomst, fikk mutingsrett og etablerte i 1645 et nytt gruveselskap som ble til Røros Kobberverk. Lossius regnes dermed som grunnlegger av Røros Kobberverk og var dets første direktør.

Kongens kammertjener Joachim Irgens klarte å manøvrere seg inn som Verkets hovedeier, og ga i 1651 Lossius sparken som direktør. Lossius dro da tilbake til familien på gården Vollan i Kvikne og døde der i 1654.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg