Faktaboks

Lorentz Lossius
Født
26. juni 1589, Lommatzsch, Dresten, Sachsen, Tyskland
Død
24. november 1654, Kvikne, Hedmark, Norge
Virke
Bergverksmann
Familie

Foreldre: Faren var prest og magister Christopher Lossius; morens navn er ikke kjent.

Gift med Kirsten Andersdatter Bruse, datter av sogneprest Anders Olsen Bruse (død 1659) og Eline Olsdatter Skunk.

Lorentz Lossius, malieriet henger i Røros kirke og er malt av Peder Andersen Lilje, ca. 1670
/Maleri henger i Røros kirke.

Lorentz Lossius var en norsk bergverksmann. Han kom fra Tyskland og ble først regnskapsfører (schichtmester) ved sølvverket på Kongsberg i 1631. I 1635 ble han tilsatt i samme type stilling ved Kvikne kobberverk i Østerdalen. Den hadde han til 1643.

Den første gruvedrifta ved Røros starta da Lorentz Lossius i 1644 fikk mutingsrett (undersøkelsesrett) på en malmforekomst i Rauhåmmåren. Det ble etablert et gruveselskap som starta prøvedrift. Drifta ble imidlertid oppgitt etter kort tid. Lossius lette (kjent som å skjerpe i bergverksterminologi) videre i Storvola etter en anvisning av bonden og reinjegeren Hans Olsen Aasen. Lossius fant en rik forekomst, fikk mutingsrett og etablerte i 1645 et nytt gruveselskap som ble til Røros Kobberverk. Lossius regnes dermed som grunnlegger av Røros Kobberverk og var dets første direktør.

Kongens kammertjener Joachim Irgens klarte å manøvrere seg inn som Verkets hovedeier, og ga i 1651 Lossius sparken som direktør. Lossius dro da tilbake til familien på gården Vollan i Kvikne og døde der i 1654.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg