Lord of the Manor, britisk tittel som best kan sammenlignes med den franske tittelen Seigneur. Den har helt siden middelalderen vært salgbar, og i de senere år har det britiske aristokrati solgt mange av sine tallrike Lord of the Manor-titler ved auksjon. Disse kjøpes ofte av snobber som feilaktig tror at de dermed kommer i besittelse av en adelstittel. Tittelen gir imidlertid ingen adelige rettigheter, og den kan heller ikke brukes som enkeltstående tittel (slik som en del av kjøperne har gjort), bare i forbindelse med et etternavn, for eksempel Mr. Edmund Bluff, Lord of the Manor of Entwhistle. I Storbritannia ansees det ikke som korrekt å benytte Lord of the Manor-titler.

En Lord of the Manor har godsherrerettighetene til et adelig gods. Han kunne for eksempel ha enerett til å holde avlsokse, drive mølle og holde marked. Dessuten hadde han plikt til å holde domstol og til å dømme, samt rett til andel i bøtene. Det var ingen forutsetning at the Lord of the Manor skulle være eier av det godset han hadde godsherretittelen til; andre kunne godt være grunneiere. En Lord of the Manor kunne være en geistlig institusjon (klostre eller kirker, for eksempel Westminster Abbey, som eide flere manors), kronen, byer eller enkeltpersoner; så vel adelige som ikke-adelige. Det var ingen forutsetning at en Lord of the Manor skulle være adelsmann, og tittelen gir heller ingen adelige rettigheter.

Ved reformene i det britiske lokalstyret i 1834 mistet the Lords of the Manors de fleste av sine oppgaver og rettigheter, og tittelen mistet dermed sin betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.