Lone Wolf and Cub

Artikkelstart

Lone Wolf and Cub er en japansk samurai-tegneserie, skrevet av Kazuo Koike og tegnet av Goseki Kojima. Serien ble opprinnelig publisert i Weekly Manga Action 1970–76. Den 8500 sider lange historien regnes som en av de beste og mest innflytelsesrike manga-seriene.

Faktaboks

Også kjent som
Originaltittel Kozure Okami

Lone Wolf and Cub er en slags «eastern western», et episk verk med utgangspunkt i en enkel grunnhistorie: Itto Ogami er bøddel for shogunen på midten av 1600-tallet, men som følge av et komplott iscenesatt av den rivaliserende Yagyu-klanen utryddes hele bøddelens familie, mens hans selv beskyldes for forræderi. Ogami beordres derfor til å begå rituelt selvmord, seppuku, men opponerer og velger isteden å begi seg ut på det han kaller veien til Helvete, «meifumado».

Itto blir en ronin, en herreløs samurai som livnærer seg som leiemorder, mens han planlegger sin store hevn mot Yagyu-klanen. Med på reisen er hans nyfødte sønn, Daigoro.

Historisk bakgrunn

Serien tar utgangspunkt i historiske fakta. Ogami-klanen var keiserens bødler og forsvant sporløst i 1655, men at en Itto Ogami valgte leiemorderens vei er fiksjon. Både forteller- og tegnemessig skildrer serien det politiske klimaet, hverdagslivet for fattig og rik, buddhistisk tradisjon, det hierarkiske samfunnslivet, kunst, mat, filosofi og lignende i Japan på 1600-tallet.

Hovedpersonen framstilles som en umenneskelig og uovervinnelig krigsmaskin nærmest blottet for følelser, men ofte bruker serieskaperne ham som en katalysator for å fortelle enkeltskjebner om kriminelle, bønder, fiskere, politimenn, prostituerte og håndverkere.

Filmatisk påvirkning

Tegneserien ble fulgt opp med seks filmer, fire teaterstykker, én tv-serie og fem plater, og spilte en viktig rolle for mangaens status i Japan. «Vår generasjon ser ikke på tegneserier som noe annet enn et medium på lik linje med tv, radio eller aviser. Men i Japan har tegneserier større makt enn tv, i forhold til levetid og påvirkningskraft på populærkulturen,» sa Kazuo Koike i et intervju med den amerikanske serieskaperen Frank Miller, som selv er sterkt inspirert av Lone Wolf and Cub og tegnet omslagene til de første amerikanske utgavene i 1987.

Filmskapere som John Milius og John Carpenter har også nevnt både tegneserien og filmene som forbilde, mens rapperen GZA/Genius fra Wu-Tang Clan baserte sin soloplate Liquid Swords på samplet dialog fra filmatiseringen Shogun Assassin (1980).

Lone Wolf and Cub er også et skoledannende eksempel på en særegen japansk fortellerstruktur som har påvirket Hollywood-filmen siden 1990-årene, ikke minst hos regissører som John Woo og Quentin Tarantino. Tegneserien veksler mellom beinhard action og langtrukne poetiske scener, og presenterer nærmest poetiske voldsscener, der realisme møter det estetiske og stiliserte.

Lone Wolf and Cub er ikke oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg