Faktaboks

Londonderry
lokalt Derry irsk Doire
Uttale
lˈʌndənderi
Londonderry

Murene fra 1700-tallets stridigheter mellom protestanter og katolikker finnes fortsatt omkring i Londonderry.

Londonderry er den nest største byen i Nord-Irland og ligger i Derry and Strabane kommune. Byen hadde 83 125 innbyggere ved folketellingen i 2011. Londonderry ligger ved elven Foyle, seks kilometer ovenfor utløpet i Lough Foyle.

Londonderry er en viktig havneby som også har tekstil- og næringsmiddelindustri, kjemisk og mekanisk industri og fiske. På 2000-tallet begynte en rekke store selskaper, blant annet amerikanske, å investere i Londonderry. Internasjonale telefonsentre og digitale næringer etablerte seg, delvis på grunn av rimelig arbeidskraft og delvis på grunn av gunstige skatteregler.

Londonderry tjente som marinebase under første verdenskrig. Londonderry er katolsk og anglikansk bispesete.

I byen finner vi St. Columb's katedral fra 1633, St. Eugene's katedral, opprinnelig ferdigstilt 1873 og Long Tower-kirken fra 1786. Den gamle bykjernen er omsluttet av en to kilometer lang bymur med seks porter som ble fullført i 1618.

Columba grunnla et kloster her på midten av 500-tallet som ble ødelagt av vikinger i 812. Byen ble brent i 1608. I 1613 ble den overdratt til London by og samtidig døpt om fra Derry til Londonderry. I 1970- og 1980-årene var Londonderry ofte åsted for voldelige sammenstøt mellom de stridende partene i den nordirske konflikten.

Londonderry var i årene 1613 til 1973 også navn på ett av de seks grevskapene i Nord-Irland; det omfattet byen Londonderry og landområdene øst og sørøst for denne, til sammen 2075 kvadratkilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg