Internasjonal lufthavn i West Sussex i Storbritannia, ca. 40 km sør for London sentrum. Gatwick er verdens mest travle, internasjonale lufthavn med bare en rullebane, og verdens 28. største lufthavn målt i antall passasjerer, som i 2008, med transittpassasjerer var 34.214.740 millioner. Lufthavnen har alltid vært en sivil lufthavn og fikk sin første driftstillatelse i august 1930, bortsett fra i en periode før, under og like etter 2. verdenskrig. På samme tid ble en ny terminal tatt i bruk, som allerede den gang hadde direkte jernbaneforbindelse fra inne i terminalen til London sentrum.Regelbunden luftfart med blant annet ruter til Europa startet i 1936. I dag eies lufthavnen av lufthavnselskapet BAA Airports Ltd., som igjen er eiet av det spanske, multinasjonale bygg- og anleggskonsernet Ferrovial.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. februar 2012 skrev Yngve Jarslett

I følge mine kilder ble London Airport, Gatwick offisielt åpnet av dronning Elizabeth II 9. juni 1958. Det er ikke med det sagt at det ikke var trafikk der fra før, men kan tyde på at det ikke var lufthavn for London. En ny terminalbygning med jernbanetilknytning ble og åpnet.



3. februar 2012 svarte Harald Olsen

Takk for innspillet.



Kilden er det britiske lufthavnsselskap og britiske luftfartsmyndighet. Ubekreftet er det registrert at "Gatwick Manor" var brukt som flystripe allerede midt på 20 tallet. Teksten er ment å gi et blikk tilbake til opprinnelsen for lufthavnene, der dette er mulig og naturlig.



Som kuriositet nevnes at jeg selv landet på et egnet jorde tett ved nåværendee lufthavn tilbake i 1972, i forbindelse med gjennomføring av applikasjon av pestisider fra fly, for en av de gårder som tidligere hørte inn under Gatwick Manor.



Vennlig hilsen

Harald Olsen

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.