London. London 1543, med London Bridge, som forbandt bydelene Southwark (i forgrunnen) med City. London Bridge hadde både boliger og butikker. Husene ble revet i 1760, mens den gamle broen fikk stå til 1831. I bakgrunnen sees også den gamle muren som gikk rundt City.

.

Londons historie går helt tilbake til år 40 etter vår tidsregning, da byen ble en del av den romerske provinsen Britannia. Tidlig i middelalderen ble byen hovedstad i kongeriket Essex. I senmiddelalderen ble London en viktig handelsby, og fra 1500–1800-tallet vokste byen, tross pestepidemier og bybranner, til den største som noen gang hadde eksistert.

Under både første og andre verdenskrig ble London utsatt for bombeangrep fra tyskerne, og store deler av byen ble ødelagt. I 2005 ble London utsatt for bombeangrep fra selvmordsbombere og over 50 mennesker ble drept.

Antikken og middelalderen

Tower of London
Tower of London ble påbegynt av Vilhelm Erobreren.
Tower of London
Lisens: CC BY SA 3.0

London var allerede etablert som en blomstrende handelsplass da byen som en del av Romerriket fikk navnet Londonium på 40-tallet evt. Det ble anlagt en bymur, som det ennå finnes rester av. Byen var ikke hovedstad i det romerske Britannia, men det viktigste handelssentrim og et veiknutepunkt. I London var det også et myntverk. I 313 nevnes London som sete for et bispedømme.

Lite er kjent om byen på 400- og 500-tallet, men den dukker senere opp som hovedstad i kongeriket Essex. På 800-tallet ble den flere ganger stormet av vikingene og regnes som grunnlagt på ny av kong Alfred i 886. Også på 900- og 1000-tallet ble London flere ganger herjet av vikingene. Etter normannernes invasjon av England i 1066 bekreftet Vilhelm Erobreren byens gamle privilegier ved et charter.

På 1100-tallet ble Westminster sete for regjeringen, og på 1200-tallet for parlamentet. I normannisk tid ble festningen Tower bygd ved den østre delen av bymuren og Baynard's Castle (forlengst revet) ved den vestre delen. Navnene Aldgate, Bishopsgate, Cripplegate, Aldersgate, Newgate og Ludgate minner om byens hovedporter i normannertiden.

I senmiddelalderen blomstret London som handelsby. Hanseatene hadde stasjon der (Stahlhof, Steelyard), og innvandring av bankierer fra Lombardia (Lombard Street) og tyske håndverkere bidro ytterligere til å øke byens rikdom. I samme retning virket forfølgelsene av kristne dissentere på kontinentet, som brakte nye innvandrere til handel, håndverk og industri, blant annet mange franske hugenotter (protestanter).

Nyere tid

Blitzen
Slik så det ut i deler av London mens bombeangrepene pågikk.
Av .
London (Historie) (bombeangrep -40)

Det tyske flyvåpenet gjennomførte voldsomme bombeangrep mot London i 1940, under «Slaget om Storbritannia». Bildet viser St. Paul’s Cathedral i røyken fra det brennende City of London.

Av /NTB Scanpix ※.

I forbindelse med reformasjonen rev Henrik 8 mange kirkelige byggverk eller omdannet dem til annet bruk. I Elizabeth-tiden blomstret London økonomisk og kulturelt. I 1665 rev pesten bort 75 000 mennesker, året etter brant fire femtedeler av byen, deriblant St. Paul-katedralen og 86 andre kirker. Byen ble imidlertid snart gjenreist og vokste videre, blant annet var området mellom London og Westminster ved slutten av 1600-tallet blitt sammenhengende bebygd.

På 1700-tallet vokste byen videre, til Hyde Park og Regent's Park. John Nash var den store arkitekt i denne perioden, som Christopher Wren hadde vært det etter brannen. På denne tiden ble London verdens ubestridt ledende handels-, finans-, industri- og havneby.

1800-tallet med sine nye transportmidler som tunnelbane og jernbane, la grunnlaget for Londons vekst i alle retninger. Byen ble den største som noensinne hadde eksistert. I 1916, under første verdenskrig, satte tyskerne i gang flyangrep mot London. I 1940-1941, under andre verdenskrig, var byen utsatt for intense flyangrep (Blitzen), senere for mer tilfeldige anfall, til angrepene med V1- og V2-våpen begynte i 1944. I alt ble 30 000 mennesker drept og 243 000 bygninger ødelagt i angrepene under andre verdenskrig.

De problemer Londons vekst har skapt, har ført til at man etter andre verdenskrig har forsøkt å flytte arbeidsplasser og bosteder lenger ut, i eldre byer (for eksempel St. Albans) eller «New Towns». London arrangerte de olympiske sommerleker i 1908, 1948 og 2012.

7. og 21. juli 2005 ble London utsatt for flere bombeangrep utført av selvmordsbombere. Bombene ble utløst på ulike undergrunnsstasjoner og på en buss. Over 50 personer døde og rundt 700 ble skadet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg