Lobsang Rampa

Faktaboks

Lobsang Rampa
eg. Cyril Hoskins

Artikkelstart

Lobsang Rampa var en britisk skribent som i boken The third eye (1956) gav seg ut for å være en lærd tibetansk munk og gav en fantasifull beskrivelse av sine angivelige opplevelser i Tibets klostre før den kinesiske okkupasjonen.

The third eye ble en bestselger da den først be publisert på engelsk i 1956, og ble raskt oversatt til flere europeiske språk. Den ble publisert i norsk oversettelse som Det tredje øye.

I 1958 hyret europeiske Tibet-eksperter en privatetterforsker til å finne ut av hvem som hadde skrevet boken, som de avviste som fiksjon. Det viste seg at forfatterens egentlige navn var Cyril Hoskin (født 1910), født og oppvokst i Plympton i Devon. Lobsang Rampa insisterte dog på at han var tibetaner, og forklarte at han hadde tatt over kroppen til Cyril Hoskin ved hjelp av astral projeksjon og mystiske medisinske inngrep.

Lobsang Rampa skrev to oppfølgere til The third eye: The doctor from Lhasa (1959) og The Rampa Story (1960), der han blant annet forklarer hvordan han tok over kroppen til briten Cyril Hoskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg