Amerikansk lobemanet, Mnemiopsis leidyi, hører til ribbemaneter. Den har en oval, klokkeformet, gjennomsiktig kropp, og på utsiden sitter fire rader med kammer eller flimmerplater. Lobemanet blir 7 – 12 centimeter lang og 2,5 centimeter i diameter. I motsetning til andre ribbemaneter, kan ikke lobemaneter svi eller stikke. Manetene er utstyrt med flere tentakler som brukes til å fange dyreplankton, blant annet små krepsdyr.

Amerikansk lobemanet har sin opprinnelse i Nord-Amerika. Den skal ha fulgt med ballastvann i lastebåter og ble funnet Svartehavet i 1980. Der har den formert seg kraftig, og spiser egg og larver av fisk, særlig en art av ansjos. Den har selv samme næring på menyen, og dette har ført til stor nedgang i bestanden av denne viktige fisken. Dette er et eksempel på uønsket spredning av arter, som har vakt stor oppmerksomhet.

 Fra Svartehavet har lobemanet spredt seg via Middelhavet til Nordsjøen og Østersjøen. I Norge ble den funnet for første gang i 2007 med flere eksemplarer ved Tjøme. Den regnes nå som en permanent art under nordiske forhold. Selv om den spiser fiskelarver, venter man ikke så dramatiske skader av lobemanet som i Svartehavet. Masseforekomster finnes vanligvis i vann med noe høyere temperatur og litt lavere saltinnhold.

www.imr.no

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.