Lloyd's Register Group

Artikkelstart

Lloyd's Register Group er en britisk institusjon som driver sikkerhetsklassifisering av skip, jernbaneanlegg, olje- og gassinstallasjoner og industrianlegg på land, samt utvikler kvalitetssystemer for ledelse og styring av bedrifter og organisasjoner.

Faktaboks

Uttale
låidz rˈedʒistə

Lloyd's utgir byggeregler for skip og maskiner, kjøleanlegg, elektriske anlegg og annet, som har hatt betydelig innflytelse på utviklingen av skipskonstruksjonen. Institusjonen fører også register over de forskjellige lands skip, med oppgave over byggeår og -sted, dimensjoner, tonnasje, hjemsted, rederi, maskineriets art og effekt m.m. Dessuten utgis et tillegg med blant annet en rekke statistiske tabeller for verdenstonnasjen.

Historikk

Lloyd's har røtter tilbake til 1680-årene, da Edward Lloyd åpnet en kafé hvor kjøpmenn og shippingfolk møttes og utvekslet nyheter. Opplysningene ble etter hvert satt inn i en trykt liste som sirkulerte blant interesserte. På grunnlag av dette ble Register Society dannet 1760, som utgav den første Register of Ships 1764. Registeret inneholdt opplysninger om skipenes tilstand til nytte for både assurandører og kjøpmenn som eide lasten. Institusjonen ble 1834 omdannet til Lloyd's Register of British and Foreign Shipping, som begynte klassifisering av skip etter oppsatte regler. I 1852 åpnet det første kontoret i utlandet (Canada), snart flere over hele verden, og 1914 ble navnet forenklet til Lloyd's Register of Shipping. Virksomheten ble senere utvidet fra skipsfart til også å omfatte andre sektorer, og institusjonen er nå kjent som Lloyd's Register Group.

Også andre institusjoner sprang ut av miljøet i Edward Lloyds kafé, blant annet Lloyd's of London innen forsikring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg