Ljan
Stubljan gård, litografi fra 1837. Lysthuset i forkant av hovedhuset finnes ennå, og brukes som kiosk og kafé.
Av .
Lysthuset
Lysthuset ligger fortsatt i Hvervenbukta, foran der hovedhuset til Stubljan tidligere lå.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ljan, navn på flere gårder i det tidligere Østre Aker (nå i bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand) i Oslo. Ljan var hovedsete i Ljansgodset, som omfattet store skogeiendommer i Aker, Nesodden, Ski, Ås og Kråkstad.

Faktaboks

Uttale

jan

Også kjent som

Stubljan

Ljan bestod i middelalderen av to gårder, som helt eller delvis tilhørte Oslo bispestol, Mariakirken, Clemenskirken og Hovedøya kloster. Øvre Ljan (i vår tid også kjent som Store Ljan), gårdsnummer 185, øst for Ljanselva, ble ved kongeskjøte i 1848 solgt til Christian Larsen, og den gikk gjennom flere eiere over til Helle Ingier i 1873. Nedre Ljan, gårdsnummer 194, nordvest for Ljanselva, tilhørte i 1599 Bjørn Rolvssøn, i 1624 rådmann Bertel Hellessøn, og kom i 1869 i slekten Ingiers eie.

Stubljan, gårdsnummer 193, ved Hvervenbukta, ble utskilt fra Nedre Ljan og har navn etter Christopher Nielssøn Stub, som var eier i begynnelsen av 1600-tallet. Peder Pedersen Müller, som eide Hvitebjørn i Oppegård, ble ved ekteskap i 1694 også eier av Stubljan, og siden hørte disse eiendommene sammen. I 1748 overtok justisråd Poul Lachmann Vogt, i 1765 Peder Holter til Hafslund og Borregård. Sistnevnte oppførte den store hovedbygningen, som ble totalskadet i en brann i 1913. Hans enke Maren Juel ble gift med generalauditør Ole Christopher Wessel, senere med statsråd Marcus G. Rosenkrantz; sistnevnte solgte i 1799 gården til generalveimester Lars Ingier, som var gift med fru Marens brordatter Gjertrud Maren Juel. Deres etterkommere eier fremdeles Ljansbruket. I 1937 ble cirka 1800 dekar kjøpt av Aker kommune til naturpark og badestrand, blant annet Ingierstrand.

Etymologi

Dette gårdsnavnet kommer av det eldgamle navnet på Ljanselva. De norrøne formene var *Ljórn, genitiv *Ljárnar, jamfør Ljabru. Bakgrunnen for navnet synes å være at Ljanselva et langt stykke renner gjennom ei dyp kløft med til dels stupbratte sider. Navn på kløfter hører ofte etymologisk sammen med verb med betydningen ‘skjære’, jamfør et skar. Den aktuelle rota for Ljan er germansk *lew- ‘skjære’ som foreligger i ordet ljå, som kommer av urnordisk *lewan-. Det urnordiske navnet på elva var *lewarnu med betydningen ‘den som renner i ei kløft’, og navnet ble så overført på gården Ljan.

Asterisken (*) foran de historiske formene viser til at de ikke er direkte kjent, men er rekonstruert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Harald Bjorvand

Hei,
Dette gårdsnavnet kommer av det eldgamle navnet på Ljanselva. De norrøne formene var *Ljórn, genitiv *Ljárnar, jamfør Ljabru. Bakgrunnen for navnet synes å være at Ljanselva et langt stykke renner gjennom ei dyp kløft med til dels stupbratte sider. Navn på kløfter hører ofte etymologisk sammen med verb med betydningen ‘skjære’, jamfør et skar til skjære. Den aktuelle rota for Ljan er germansk *lew- ‘skjære’ som foreligger i ordet ljå som kommer av urnordisk *lewan-. Det urnordisk navnet på elva var *lewarnu f. med betydningen ‘den som renner i ei kløft’, og navnet ble så overført på gården Ljan. Se også nettutgaven av Norsk stadnamnleksikon.

Harald Bjorvand
Prof. em. i germansk filologi, UiO.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for innspill. Legg det gjerne inn som et endringsforslag til artikkelen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Harald Bjorvand

Kjære Ida Scott,

Det som står om navnet er galt - de norrøne formene er ikke mulige norrøne former. Min tekst må altså erstatte den gamle. Jeg håper det lar seg gjøre. Jeg vet imidlertid ikke hvordan det kan gjøres.

Mvh.
Harald B.

svarte Ida Scott

Jeg har nå kopiert inn teksten du skrev i forrige kommentar (med noe redigering). Si i fra om du mener noe bør endres. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg