Lizzie Deignan

Faktaboks

Lizzie Deignan

eg. Elizabeth Mary Armitstead

Født
18. desember 1988, Otley, England
Lizzie Deignan har etablert seg som en av de fremste kvinnelige syklistene i verden og fikk sitt gjennombrudd da hun vant VM-gull i banesykling i 2009.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Lizzie Deignan er en britisk syklist som er blant verdens fremste bane- og landeveisyklister og er mest kjent for å ha vunnet VM-gull i landeveisritt i 2015. I tillegg har hun tatt VM-gull i banesykling i 2009 og OL-sølv i fellesstartrittet på landevei under OL i London 2012.

Karriere

Deignan begynte å sykle som 14-åring og tok sin utdanning ved sykkelakademiet (Olympic Podium Programme) til det britiske sykkelforbundet. Som junior var hun i verdenstoppen i både bane- og landeveissykling og vant blant annet sølv i scratch under junior-VM i 2005. Deignan fikk sitt store gjennombrudd på seniornivå i 2009 da hun ble verdensmester i forfølgelsesritt. Under samme mesterskap tok hun VM-sølv i scratch og VM-bronse i poengritt. I 2010 tok hun ytterligere to VM-sølv, i forfølgelsesritt og i omnium.

I tillegg til å være blant verdens beste i banesykling har Deignan hevdet seg i verdenstoppen i landeveissykling og vant blant annet ungdomstrøyen i Italia rundt for kvinner i 2009. Året etter tok hun sølv på fellesstartrittet på landevei under Samveldelekene i Delhi, og i 2012 syklet hun inn til OL-sølv i London. Hun tok gull i landeveisrittet under Samveldelekene i 2014.

I 2015 vant Deignan VM-gull i landeveisritt og i 2016 vant hun Flandern rundt, Strade Bianche, Trofeo Alfredo Binda og VM-gull i lagtempo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg