Liza Marklund

Faktaboks

Liza Marklund

Eva Elisabeth Marklund

Født
9. september 1962, Pålmark, Norrbotten
Foto tatt i forbindelse med lanseringen av Du gamla, du fria, bok nummer ni i serien om Annika Bengtzon i 2011.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Liza Marklund er en svensk forfatter og journalist. Hun er først og fremst kjent som kriminalforfatter der hun slo tidlig gjennom med sin første kriminalroman, Sprängaren (1998) som fikk Svenska Deckarakademiens pris det året, og fra samme år har hun vært forfatter på heltid. Før det var hun journalist i femten år, blant annet i svensk TV.

Marklund debuterte som forfatter med den dokumentariske romanen Gömda i 1995.

Deretter er det en lang serie med spennende og effektive kriminalromaner som har gjort henne til en svært populær og bestselgende forfatter. Den kvinnelige hovedpersonen, journalisten Annika Bengtzon, er Marklunds seriefigur og viser indirekte forfatterens sterke feministiske holdninger. I forhold til den store bølgen med kvinnelige svenske krimforfattere var Marklund tidlig ute og dermed en inspirasjon for andre. To av bøkene hennes er blitt filmatisert (Sprängaren og Paradiset).

De aller fleste av Marklunds bøker er oversatt til norsk, noen av dem med helt andre titler enn den svenske originalen.

Marklund var i 1999 med på å starte Piratförlaget i Sverige sammen med blant annet Jan Guillou.

Bibliografi

  • Gömda (1995)
  • Sprängaren (1998)
  • Studio Sex (1999)
  • Paradiset (2000)
  • Prime Time (2002)
  • Den röda vargen (2003)
  • Asyl (2004)
  • Det finnes en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra (2005)
  • Nobels testamente (2006)
  • Livstid (2007)
  • En plats i solen (2008)
  • Postcard killers (2010; sammen med James Patterson)
  • Du gamla, du fria (2011)
  • Lyckliga gatan (2013)
  • Järnblod (2015)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg