En livshistorie er en organismes livsløp beskrevet gjennom vekst, utvikling og grad av reproduksjon. Arter eller individer som har ulik livshistorie sies å ha forskjellige livshistoriestrategier. En landskilpadde har en ganske annen livshistorie enn en døgnflue.

Livshistorieteori forsøker å forklare variasjon i livshistoriestrategier med evolusjon gjennom naturlig utvalg.

Nøkkelhendelser i en livshistorie som ofte studeres ved hjelp av livshistorieteori er:
  • vekst og utvikling før seksuell moden alder
  • alder ved seksuell modning
  • tidspunkt for når reproduksjon starter
  • antall ganger reproduksjon skjer i løpet av livet
  • antall avkom som produseres ved hver reproduksjon
  • mengde energi som brukes til å fostre opp avkom
  • total levealder

Stor variasjon i livshistorier i naturen

Arter kan ha svært ulike livshistorier. En landskilpadde som kan leve opptil 150 år har en helt annen livshistoriestrategi sammenliknet med en døgnflue. Variasjon i livshistoriestrategier reflekterer hvordan organismer bruker energien de har til rådighet på vekst, reproduksjon og overlevelse ulikt.

Mens noen organismer bruker mye energi på å leve lenge og produsere få avkom over lang tid, bruker andre organismer lite energi på å leve lenge, men produserer store mengder avkom de få gangene de reproduserer.

Det er ikke mulig å leve evig og produsere uendelig mange avkom (som en darwinistisk demon). Forskjeller i livshistorier mellom arter og individer reflekterer derfor i stor grad hvilke begrensninger som ligger i evolusjonsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg