. fri

Livets tre er et mye brukt symbol innenfor nyreligiøsitet. Det ble hentet fra kabbala og innarbeidet i moderne okkultisme på 1800-tallet (eks. Eliphas Levi og Det gylne daggry). Det fikk grunnleggende betydning hos Aleister Crowley, som gikk langt i å samordnet de ti sefirot (fra hebr. pl.: "numre") og de 22 stiene mellom dem, med andre symbolsystemer. Et eksempel er tarotkortene; den store arkana består av 22 bildekort eller trumf som korresponderer med stiene, de 22 bokstavene i det hebraiske alfabetet, guder i ulike religioner, metaller, stjerner osv.

Moderne okkultisme dreier seg i stor grad om rituelt arbeid forstått som selvutvikling, og utøverne mener å finne esoterisk kunnskap og egnede metoder bl.a. i religionenes mystiske retninger. Når Livets tre tas i bruk utenfor en jødisk kontekst, er det fordi det synliggjør at både mikrokosmos (mennesket) og makrokosmos (verden) forstås som et kontinuum fra det rent materielle (malkuth) til det rent åndelige (kether), og hvordan livgivende ånd gjennomstrømmer all materie. Det kan med sine i alt 32 sefirot og stier, som alle har flere betydningslag, leses som et omfattende og komplekst "kart" over sider ved tilværelsen som ikke er tilgjengelige for de fysiske sansene.

Livets tre samordnes innenfor moderne okkultisme bl.a. med chakra'ene (jf. tantrisk hinduisme og buddhisme), og de tre trekantene som dannes av stiene langs den vertikale aksen kan, i tråd med et teosofisk menneskesyn, forstås som uttrykk for henholdsvis ego, individualitet og høyere selv. Den høyre siden av Livets tre assosieres gjerne med tilværelsens feminine aspekt, og venstre side med det maskuline aspekt.

Innenfor alternativbevegelsen tas Livets tre i bruk på mange måter: i forbindelse med meditasjon og visualisering, som forståelsesnøkkel til menneskenaturen o.a. På grunn av Madonna og ande kjente artister er Kabbalah Centre, grunnlagt av Philip Berg (u.å.) i 1981 i Los Angeles, blitt særlig kjent. I denne formen for "New Age-kabbalisme" er Livets tre løsrevet fra jødisk religion og samordnet med bl.a. astrologi.

777 And Other Qabalistic Writings of Aleister Crowley, including Gematria & Sepher Sephiroth (S. Weiser, 1982)

Kabbalah Centres nettside

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.