Liverpool lufthavn, John Lennon er hovedlufthavn for byen Liverpool og for det nordvestlige England. Lufthavnen ligger ved bredden av elven Mersey, ca. 14 km sydøst for byens sentrum. Lufthavnen er oppkalt etter Betales-musiker Sir John Lennon.

Lufthavnen ble opprinnelig bygget på landområdet tilhørende godset Speke Hall og fikk allerede i 1930 regelbunden passasjertrafikk mellom Liverpool, Manchester, Birmingham og London. Formelt ble lufthavnen åpnet først i 1933 og frem mot annen verdenskrig steg trafikken jevnt, særlig i forbindelse med flygninger frem og tilbake til Irland. I samme periode ble det derfor bygget en større terminal og to hangarer for fly. Ved utbruddet av annen verdenskrig ble lufthavnen overtatt av de britiske luftstyrker og ble blant annet brukt til bygging av bombefly og til montering av fly sendt med skip fra USA.   

Lufthavnen hadde en jevn og positiv utvikling i etterkrigsårene og fikk ny terminal i 1986, som igjen er i ferd med å fornyes.

Terminalen fra sist på tredvetallet ble særdeles godt kjent på grunn av Betales og ble senere bygget om til hotell. Lufthavnen er også hjemmebase for tre, sivile flyskoler.

I 2012 betjente lufthavnen 4.463.257 passasjerer.

Lufthavnens hjemmeside er: Liverpool lufthavn, John LennonLuftfartskoder:

ICAO: EGGP (brukes av luftfartstjenesten)IATA: LPL (brukes av bookingprogrammer)

Rullebaner:Rullebane 09 / 27: 2.285 meter

I 2012 betjener følgende flyselskap Liverpool lufthavn, John Lennon:

  • easyJet
  • Flybe
  • Norwegian (april 2013 fra København)
  • Ryanair
  • Wizz Air

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.