Hjemlandsforbundet – Litauens kristeligdemokrater, TS-LKD, Tėvynes Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, er et litauisk konservativt parti med røtter i den demokratiske og nasjonale folkefronten Sąjūdis (1988–1990). Partiet har spilt en viktig rolle som samlingspunkt for høyrefløyen i litauisk politikk.

Da Tėvynes Sąjunga ble opprettet i 1993, var det på basis av den harde kjernen av nasjonalister som hadde blitt igjen rundt lederskikkelsen Vytautas Landsbergis etter avskallingene i Sąjūdis etter oppløsningen av Sovjetunionen. Til tross for partiets kraftig nasjonalistiske profil, var det aldri i tvil om at Litauen burde bli med i EU. Partiet ønsker å kombinere «fri økonomi og tradisjonelle verdier» og prøver på den måten å favne over det skarpe skillet på den øst- og sentraleuropeiske høyrefløyen mellom liberale og konservative strømninger.

Uro i partiet førte i 2003 til at det ble dannet en intern kristeligdemokratisk fraksjon. Samtidig begynte et parti på ytre høyre kant – Forbundet av litauiske politiske fanger og deporterte – å nærme seg Hjemlandsforbundet. Året etter ble de to partiene slått sammen under navnet Hjemlandsforbundet (de konservative, politiske fanger, deporterte, kristeligdemokratene). Samme år sluttet partiet Litauens Høyreforbund seg til. I 2008 skiftet partiet navn til det det har nå, Hjemlandsforbundet – Litauens kristeligdemokrater. Samtidig gikk det anti-globalistiske og fremmedfiendtlige partiet Nasjonalistforbundet inn i TS-LKD, men de trakk seg ut i 2011.

TS og TS-LKD har hatt følgende statsministere: Gediminas Vagnorius, Irena Degutienė (kommisarisk), Rolandas Paksas og Andrius Kubilius. Partiet har ikke hatt presdienten siden Vytautas Landsbergis bekledte embetet i 1990-1992, men har støttet de siste to presidentene, Valdas Adamkus og Dalia Grybauskaitė.

I EU-parlamentet er TS-LKD med i Det europeiske folkeparti.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.