Litauens flagg
Litauens nasjonalflagg fra 1918 til 1940 og siden 18. november 1988. Fra 2004 med proporsjoner 3:5.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Litauens flagg har tre jevnbrede horisontale felter i gult, grønt og rødt (regnet ovenfra). Flagget ble først brukt i årene 1918–1940 og ble igjen offisielt godkjent i 1988. I mellomtiden var det forbudt i sovjetrepublikken Litauen. Det er landets nasjonalflagg og handelsflagg.

Riksvåpenet er et rødt skjold med fremstilling av Vytis, ('Den hvite ridderen'), som har lang tradisjon som litauisk statssymbol. Han bærer et blått skjold med et gyllent toarmet kors.

Flagg

Litauens statsflagg
Litauens våpenbanner ble statsflagg i 2010, men har en lang forhistorie som flagg for storhertugdømmet Litauen.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Litauens orlogsflagg
Litauens orlogsflagg ble innført i 1992.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Nasjonalflagget

Flagget ble til da Litauen for første gang i nyere tid ble en selvstendig stat i 1918. Det ble forbudt da landet ble okkupert av Sovjetunionen 15. juni 1940, og Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk LTSR ble opprettet. I 1988 vokste motstanden mot det sovjetiske styret takket være Glasnost og Perestroika i USSR, og Den syngende revolusjon i de baltiske stater. Allerede 20. mars 1989 ble flagget fra 1918 igjen erklært som landets flagg av Litauens SSR, nesten ett år før frigjøringen og tre år før USSR endelig ble oppløst. Den selvstendige republikken bekreftet flagget 11. mars 1990.

Fargene i Litauens trikolor kan ha vært valgt fordi de ofte ble brukt i folkedrakter og vevkunst. Dette flagget ble foretrukket fremfor et rødt våpenbanner med riksvåpenet da Den store seimen i Vilnius i 1905 drøftet flaggsaken. Grunnen var at forsamlingen ville bidra til å styrke nasjonal identitet. Det historiske våpenet Vytis var et problem fordi det ville bli for tett forbundet med storhertugdømmet Litauen, som også omfattet andre nasjoner, som Belarus og Ukraina. Noen fryktet at et rødt flagg ville bli sett på som for radikalt, og andre mente at det var for komplisert til å bli sydd i store mengder. På Vilnius-konferansen, som i 1917 forberedte dannelsen av republikken, fikk et rødt og grønt flagg oppslutning, men motstanderne mente at det ble for dystert. En gul stripe som symbol for den oppgående sol ble foreslått, mellom himmelens røde morgenskyer og de grønne skoger og marker. En komité ble nedsatt, og den foreslo trikoloren i gult, grønt og rødt, med riksvåpenet i kantonen eller midtfeltet. I grunnloven av 1922 ble våpenet ikke nevnt. Debatten fortsatte, men i hele mellomkrigstiden forble trikoloren nasjonalflagget.

Statsflagget

Flagget til Litauens Sosialistiske Sovjetrepublikk
Under okkupasjon av Sovjetunionen brukte Litauens SSR dette flagget etter sovjetisk forbilde fra 1953 til 1988.

Statsflagget, innført i 2010, er et rødt våpenbanner med riksvåpenet Vytis i hvitt, med blå og gule detaljer. Motivet er en ridder i rustning med et gult toarmet kors i et blått skjold. Dette var en sterk kandidat da landet skulle velge sitt nasjonalflagg, ettersom det i middelalderen var landets krigsflagg og var i bruk til storhertugdømmet ble annektert av Russland i 1795. I nyere tid blir det også brukt som orlogsgjøs. Under den polsk-litauiske union brukte kong Sigismund 3. Vasa rundt 1600 et splittflagg med horisontale striper i rødt-hvitt-rødt og det kvadrerte unionsvåpenet for Polen-Litauen i midten, med Vytis i 2. og 3. felt.

Orlogsflagget

Til 1940 hadde Litauen et orlogsflagg som nasjonalflagget, men med et hvitt Vitys-kors i rødt skjold midt på de gule og grønne stripene. I 1992 fikk landet et hvitt orlogsflagg med et blått georgskors, og nasjonalflagget i kantonen. Opphavet var flagget til seilforeningen i Kaunas. Gjøsen er identisk med statsflagget.

Riksvåpenet

Våpen

Riksvåpenet var forbudt 1940-1990, men ble i 1990 igjen gjort offisielt.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet er et rødt skjold med fremstilling av Vytis, ('Den hvite ridderen'), som har lang tradisjon som litauisk statssymbol. Han bærer i dag et blått skjold med et gyllent toarmet kors. Siden ca. 1400 var det storhetugdømmets riksvåpen, et av de eldste i Europa.

Navnet kan bety både jakt, forfølgelse, ridder eller rytter. Landet ble på 1300-tallet en stormakt under storhertug Gediminas og hans etterkommere. De motsto invasjonen fra mongolene og erobret mesteparten av Kyiv-riket, og på 1400-tallet behersket de store deler av de nåværende statene Belarus, Russland og Ukraina. Riket strakte seg fra Østersjøen til Svartehavet. Administrasjonsspråket for dette store riket var det slaviske ruthensk. Derfor ble våpenfiguren Vytis, som på slaviske språk kalles Pogonia, Pogoń, Погоня (latinisert Pahonia), også velkjent i hele riket. Staten Belarus, som oppsto kortvarig i 1917 og igjen i 1991, valgte derfor som riksvåpen Pahonia, identisk med det litauiske, bortsett fra at Belarus-ridderen har gullkorset i et hvitt skjold. Dette historiske våpenet ble avskaffet av Aleksandr Lukasjenko i 1995.

Riksvåpenet var forbudt i årene 1940–1990, da Litauen var underlagt Sovjetunionen, men ble i 1990 igjen gjort offisielt. Dette ble bekreftet av det frigjorte landets provisoriske grunnlov 11. mars 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg