Lister og Mandals Amtstidende

Artikkelstart

Lister og Mandals Amtstidende var en avis som ble utgitt i perioden 1858-1919.

Historie

Andreas Schaft Elling sto for redigering, trykk og utgivelse av den første avisen i Mandal. Elling hadde registrert at interessen for nyheter hadde økt, og regnet med at «Lister og Mandals Amtstidende» ville bli godt mottatt da avisen ble lansert 24. juli 1843. I første nummer het det at avisen skulle dekke «Byernes communale anliggender, utdrag av udlandets politiske nyheder, blandinger, avertissementer m. m.». Redaktøren kunne også informere leserne om at han ville kunne meddele skips-, handels- og poli- tiske etterretninger før de andre avisene som kom til Lister og Mandal amt. 17. desember 1850 var det slutt for Elling, og det skulle gå åtte år før byen fikk et varig avisforetak.

Boktrykker Anton A. Næss startet opp sin avis i 1858, under navnet «Lister og Mandals Amtstidende og Adresseavis». Næss skulle bli den ledende skikkelsen i avisens historie. Med unntak av et par år var han redaktør helt fram til sin død i 1901. I 1914 endret avisen navn til Lister og Mandal Amtstidende, som fortsatte fram til 1919. Avisen beholdt trykkeri og redaktør. Fra 1914 prøvde avisen seg med utgivelse seks ganger i uken. Samme år måtte periodisiteten gå ned til tre ganger i uken. Perioden 1914–1919 var preget av dårlig økonomi, med hyppige utskiftninger av redaktører.

Avisen prøvde å holde en upolitisk profil, men i realiteten var den moderat konservativ, for eksempel var den imot innføringen av allmenn stemmerett for menn i 1898.

Etter hvert som den politiske striden tilspisset seg mot slutten av 1800-tallet, dreide avisen betydelig mot høyre. Denne politiseringen var et karakteristisk trekk for mange av avisene i regionen. I 1889 ble avisen Lindesnes opprettet, og det tok ikke lang tid før Amtstidende og Lindesnes havnet i en bitter strid, med Amtstidende som talerør for Høyre og Lindesnes for Venstre. Amtstidende mistet etter hvert grepet om å formidle tidsaktuelle saker og fikk stadig flere kuriøse artikler. I nekrologen «Fred over Amtstidende» sier tidligere redaktør, Alf Harbitz, at avisen ble redusert til et «klip – klip organ for kalver med to hoder og griser med otte ben». Konkurransen med Lindesnes samt store økonomiske problemer førte til at avisen gikk inn i 1919.

Fakta

  • Lister og Mandals Amtstidende og Adresseavis: første nr. 1.1.1858, Siste nr. 20.2.1914,
  • Skiftet navn til Lister og Mandals Amtstidende 21.2.1914–24.5.1919.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg