Liselund

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Liselund er et gods og to slott i Danmark, på øya Møn.

Godset oppstod i 1780-årene, da amtmann på Møn, geheimeråd Gérard Pierre Antoine de Bosc de la Calmette, kjøpte en del av Klinteskoven på Møns østkyst. Her fikk han oppført et lystslott som han kalte Liselund etter sin hustru Lisa Iselin. I 1820 ble Liselund solgt til Frederik Raben-Levetzau-Huitfeldt, og fra 1843 har godset tilhørt slekten Rosenkrantz. Godset omfatter rundt 3000 dekar, hvorav 1500 dekar dyrket mark, mens resten er eng, park og parkbehandlet skog.

Liselunds park ble anlagt på slutten av 1700-tallet. Den rommer en rekke små sjøer og ulike lysthus (Det norske hus, Schweitzerhytten, Badehuset, Kapellet, Den kinesiske paviljong) og flere monumenter. En del av anlegget ble ødelagt i 1912 da om lag 50 dekar av parken raste i havet.

Liselund gamle slott

Liselund gamle slott, på nordøstsiden av Møn, ble oppført i 1792–1795. Huset er en T-formet bygning i én etasje med søyleprydet terrasse og halmtak. Midt på taket finnes en takrytter. Slottet har siden 1938 vært utleid til institusjonen Liselund gamle Slot, som driver slottet og parken som museum.

Liselund nye slott

Liselund nye slott ble oppført i 1886–1887. Det er en stor, toetasjes bygning, som i dag benyttes som hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg