Faktaboks

Lisa Kristoffersen

Bikkje-Lisa, Dyre-Lisa, «Kristianias våkne samvittighet»

Født
13. april 1833
Død
27. januar 1924
Lisa Kristoffersen
Av /Oslo Museum.

Lisa Kristoffersen var en pioner i norsk dyrebeskyttelse. Etter å ha viet hele sitt liv til dyrevern med en aktivistisk tilnærming, stiftet hun i 1907 foreningen «Dyrebeskyttelsesforeningen Lisa Kristoffersens Minde». Den eksisterer i dag som en stiftelse under Dyrebeskyttelsen Norge, og deler årlig ut pengebidrag til personer som utmerker seg innen dyrevern.

Kristoffersen ble høyt respektert for arbeidet hun gjorde. I 1921 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for dyrevern.

Bakgrunn

Kristoffersen ble født på Sagene i Oslo 13. april 1833. Faren var arbeider på et teglverk. Som barn lovet Lisa seg selv at hun skulle vie hele sitt liv til dyrene. Hun giftet seg ung og reiste til Amerika. Der drev hun strykeri og vaskeri, samtidig som hun tok seg av dyr som trengte hjelp. Mannen ble langvarig syk, så Lisa måtte forsørge dem begge. Etter nærmere 24 år utenlands bestemte de seg for å flytte hjem igjen. De hadde ingen barn.

Konfronterende stil

Kristoffersen fortsatte det aktive arbeidet for dyrene da hun kom tilbake til Kristiania (Oslo). Hun tjente til livets opphold ved å selge frukt på torget. Daglig vandret hun rundt i Kristianias gater for å passe på at dyr ikke ble behandlet dårlig. Kristoffersen hadde en direkte, konfronterende stil, og blir regnet som Norges første dyrevern-aktivist.

Selv om hun hadde et brennende engasjement for alle dyr, holdt hun et ekstra øye med hvordan hestene ble behandlet. Det var svært mange hester i Kristiania på denne tiden. De ble brukt til transport, i industrien og annet tungt arbeid.

Kristoffersens aktivistiske stil kom til uttrykk på mange måter, ikke minst når hun stilte seg opp ved byens mange bratte bakker. Der fulgte hun nøye med for å se til at hester som ble brukt til å trekke tunge lass ikke ble slått eller presset for hardt. Om nødvendig nølte hun ikke med å bruke stokken eller dra kjørekarer ned fra lasset. Hun dro på inspeksjon til de mange stallene i byen, og reiste også utenfor byens grenser.

Kristoffersen allierte seg med politiet, og det blir sagt at hun var den eneste i hovedstaden som hadde fått utdelt egen politifløyte.

Dyrevernsforening

Kristoffersen stiftet foreningen «Dyrebeskyttelsesforeningen Lisa Kristoffersens Minde» 6. juni 1907. Hun var da 74 år gammel. Foreningen fikk raskt medlemmer fra hele landet, og de fikk fortløpende inn rapporter om ulike former for dyremishandling.

Foreningen fikk blant annet laget plakater med overskriften «Hestens Bøn». Dette var en tekst med flere konkrete oppfordringer om å behandle hestene bra. Plakatene ble hengt opp over hele byen. Øverst på plakaten var et dikt av Henrik Wergeland, «Godhet for dyrene». Wergeland var et stort forbilde for foreningen, da han i sin tid var en ivrig forkjemper for dyrenes sak.

Foreningen fikk gjennomslag for mange saker. Blant annet ble det slutt på nyttårskjøringen for hestene. Dette var en stor seier. Det var ofte mye fyll blant kjørekarer på nyttårskveldene, som førte til dårlig behandling av dyrene, og det var en kampsak å få en slutt på dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg